Biološka terapija za 20 pacijenata oboljelih od reumatskih bolesti

Udruženje osoba oboljelih od reumatskih bolesti TK“ Snaga“ se  u više navrata obraćalo nadležnim ministarstvima, kako na nivou Federacije tako i na nivou kantona, s ciljem rješavanja  problema. Više puta  su tražili od nadležnih  da pristupe sistemskom rješavanju nagomilanih problema. Prevashodno da imaju više sluha za reumatska oboljenja i pomognu oko usvajanja liste lijekova i stavljanja biološke terapije na istu.

Upravo ovih dana na UKC Tuzla uz  zalaganje resornog kantonalnog ministra došlo je do primjene biološke terapije za dvadeset pacijenata oboljelih od reumatskih bolesti. Iz Udruženja Snaga ističu da je po prvi put uvažena sugestija udruženja pacijenata i struke da se biološka terapija primijeni kod mlađe radno spoosobne populacije, a koji ispunjavaju kriterije za primjenu iste. Takođe je po prvi puta dogovoreno da se održi kontinuitet  u apliciranju biološke terapije najmanje godinu dana sa tendencijom kontinuiteta i narednih godina. Ova vrsta liječenja se u zemljama u okruženju primjenjuje za oboljele od reumatskih bolesti već više od 10-ak godina.

Važno je napomenuti da ovakvu vrstu terapije u Federaciji BiH za liječenje reumatoidnog  artitisa, psorijatskog artritisa, ankilozantnog spondilitisa i juvenilnog artitisa od početka januara ove godine imaju samo pacijenti u Tuzlanskom kantonu. Tim povodom u Ministarstvu zdravstva održan je sastanak predstavnika udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti TK“SNAGA“ .

Ovim nisu riješeni svi problemi obljelih, koji se iz dana u dan usložnjavaju, ali se u Udruženju nadaju da će se ovakav vid saradnje udruženja pacijenata i ministarstva zdravstva, te doći do prihvatljive liste lijekova za pacijente. Prevashodno se misli  stavljanje na listu:

1.Metotreksat na A listu lijekova

2. Leflunomid (ARAVA) na A listu lijekova  u narednom priodu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*