15. TKT Fest: Večeras predstava ”Kod kuće/ Kabul” Narodnog pozorišta Beograd

Promocijom edicije Ars scena izdavačke kuće CLIO iz Beograda započela je peta festivalska noć 15. TKT Fest-a. Publici se prigodnim riječima obratio Vlado Kerošević, o samoj ediciji je više govorio Nebojša Bradić-urednik edicije Ars Scena i Zoran Hamović, glavni urednik izdavačkog preduzeća Clio. Projekat ARS sačinjen je od šest biblioteka: Theoria, Musica, Figura, Aplicata, Cinema i Scena. Koncipiran je kao sistematsko traženje odgovora na mnoge nedoumice u prosuđivanju rezultata umjetničke prakse. Jedan od temeljnih zadataka svih ovih edicija jeste da daju teorijski, kritički i istorijski uvid u stvaralačku praksu likovnih, muzičkih, pozorišnih, filmskih kao i primjenjenih umjetnika. Ars scena je nastala iz potrebe da važna inovativna znanja različitih škola budu dostupna.

Nakon promocije izvedena je predstava ‘’Krtica Martin’’ gdje je glavnu ulogu ostvario Draško Zidar u kojoj je za režiju i dramatizaciju zaslužan Damir Mađarić, nastalu u produkciji Kazališta Virovitica. Draško Zidar je kajkavskim dijalektom uvjerljivo odigrao lik Krtice Martina koji govori o svom životu, selu, roditeljima i nesretnoj ljubavi na veoma dirljiv način, koji nikoga u publici nije ostavio ravnodušnim.

Večeras na programu 15. TKT Fest-a je predstava Narodnog pozorišta Beograd ‘’Kod kuće/Kabul’’ Toni Kušnera u režiji Željka Đukića i u izvedbi prvakinje Drame Dušanke Stojanović Glid koja je šesnaesta laureatkinja nagrade „Miloš Žutić“2010. za najbolje glumačko ostvarenje uloge Kućevna u istoimenoj predstavi.

Predstava „Kod kuće/Kabul” je premijerno izvedena 2009. godine na sceni Raša Plaović, Narodnog pozorišta u Beogradu. To je komad o životu pod terorom Talibana i ulozi Zapada u stvaranju istog, a napisan je pre nego što je Al Kaida izvršila napad u Njujorku. To je prije svega komad o izgnanstvu, gde egzil nije pitanje geografske udaljenosti od sredine s kojom se identifikujemo, već pitanje nemoći da riječima izrazimo najdublja osjećanja i prefinjenost misli. Istovremeno, Kušner postavlja pitanje bliskog i udaljenog: šta smo i ko smo izvan sopstvene kuhinje? Na koji način nas pogađa ono što se događa u udaljenim krajevima? Gde je Kabul? A gdej kuća? Šta znači otići iz kuće nekud drugdje, daleko?

U Kušnerovim komadima preovladava utisak da je svijet jedan, da granice ne postoje, da ono što se događa u snu utiče na stvarnost, da postoji veza između domaćice u Londonu i bibliotekarke u Kabulu, koje se nikada nisu srele, napisao je povodom predstave Željko Đukić.

Ova monodrama govori o Srednjem istoku, njegovim pričama i tragedijama, o kulturi ali i o sebi, vlastitim bolovima, fantazijama, obitelji, istoriji i sudbini.

Sutra će se na sceni Teatra kabare Tuzla obilježiti 50. godišnjica smrti Vladana Desnice predstavom ”Desnica: Igra proljeća i smrti” u produkciji Teatro Verdi iz Zadra. U predstavi igra Juraj Aras koji ujedno potpisuje i režiju ove monodrame.

Sve informacije i rezervacije ulaznica možete dobiti na broj 035 264 733.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*