Zastrašujuće: Pronađene 23 masovne grobnice u Demokratskoj Republici Kongo

U Demokratskoj Republici Kongo pronađene su 23 masovne grobnice, potvrdio je Jose Maria Aranaz, direktor Ureda za zaštitu ljudskih prava pri Ujedinjenim nacijama (UNJHRO), prenosi Anadolu Agency (AA).

Aranaz je u izjavi za lokalne medije kazao kako je ustanovljeno da se u regijama Nkoto, Kabeya, Nguema i Tshimbulu nalaze 23 masovne grobnice, te da su ove informacije podijeljene i s visokim zvaničnicima u zemlji.

“Situacija je zaista zabrinjavajuća. Ovi slučajevi moraju biti rasvijetljeni. Počinioci ovih zločina moraju biti izvedeni pred lice pravde. Veoma smo zabrinuti”, kazao je Aranaz.

Pored zvaničnika Demokratske Republike Kongo, Aranaz je pozvao je i Afričku uniju i druge međunarodne organizacije da se uključe u rješavanje ovog problema.

U agustu 2016. godine snage sigurnosti u zemlji su ubile lidera zloglasne grupe Kamuina Nsapu, a pripadnici organizacije nakon toga vrlo često izvode napade u centralnim dijelovima zemlje. Pripadnici ove grupe smatraju se odgovornim za smrt desetine nevinih osoba.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*