Državni udar u Paragvaju, demonstranti zapalili Kongres

Državni udar u Paragvaju. Demonstranti su zapalili zgradu Kongresa, a uzrok tome je tajno glasanje za ustavni amandman kojim bi se sadašnjem predsjedniku, Horaciju Cartesu, omogućila trka za drugi predsjednički mandat.

Nakon glasanja u parlamentu, prosvjednici su razbili prozore na zgradi kongresa, a potom i podmetnuli požar na pravom katu.

“Zahtijevao sam da se poštuje zakon, a što sam dobio. Ali, vrijedilo je za domovinu”, kazao je jedan prosvjednik.

Ustav u Paragvaju donesen je 1992. godine, nakon 35 godina diktature i njime je strogo ograničen predsjednički mandat na pet godina. Cartes sada želi promjenu u svoju korist.

“Ništa nije odlučeno izvan okvira Ustava. Ponavljam, sastanak koji smo održali s 25 senatora u skladu je sa zakonom i zadovoljava sve uvjete”, tvrdio je senator Carlos Fillizzola.

Policija je prosvjednike tjerala gumenim metcima i vodenim topovima, a u tom činu ozlijeđeno je više desetaka ljudi, uključujući demonstrante, političare i policajce.

“Građani Paragvaja borit će se protiv ovih gumenih metaka. Zakonodavci su na vlast postavili diktatora. Metci protiv Paragvajaca postat će metalni”, istakao je prosvjednik.

Prijedlog sada mora potvrditi i Zastupnički dom, no to glasovanje odgođeno je sve dok se situacija na ulicama Paragvaja ne smiri.

“Suočeni smo s državnim udarom i zbog toga će policija biti na ulicama, a vojska u pripravnosti. Ovo je udar poput onog u Venezueli”, poručio je senator Rafael Fillizzola.

U Kolumbiji i Venezueli ovakav amandman na ustav već je prihvaćen i predsjednicima je omogućen reizbor. Zbog sličnog razloga je u Venezueli izvršen državni udar, a scenarij se ponavlja i u Paragvaju.

“Zakonodavci su lažljivci. Spalit ćemo ih, lagali su nam. Stanovnici Paragvaja, dođite. Pridružite nam se, suprotstavite se ovoj diktaturi”, kazao je anonimni prosvjednik.

Predsjednik Cartes pozvao je na smirivanje stanja i kazao kako se demokracija ne brani nasiljem.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*