Dilema predsjedničkih izbora u Srbiji: Vučić u prvom krugu ili ….

U Srbiji se danas održavaju izbori za predsjednika države na kojima će građani birati između 121 kandidata. Ankete uoči izbora predviđale su pobjedu Aleksandra Vučića (SNS) u prvom krugu, ali svi se slažu da su iznenađenja moguća.

Kandidati na današnjim izborima su Saša Janković u ime Grupe građana “Za Srbiju bez straha”, Vuk Jeremić u ime Grupe građana “Moramo bolje”, Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta, Saša Radulović u ime Grupe građana “Dosta je bilo” i Luka Maksimović u ime Grupe građana “Ljubiša Preletačević Beli, Beli – samo jako”.

Šesti na glasačkom listiću je Aleksandar Vučić, kandidat koalicije SNS, SPS, SDPS, JS, PUPS, PS, SPO, Pokret Snaga Srbije BK, SVM, zatim sedmi Boško Obradović, kandidat Srpskog pokreta “Dveri”, a slijedi Vojislav Šešelj, kandidat Srpske radikalne stranke.

Kandidati su i Aleksandar Popović u ime Demokratske stranke Srbije, Milan Stamatović u ime grupe građana “Za zdravu Srbiju – Milan Stamatović” i Nenad Čanak u ime Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Hoće li biti drugog kruga?
Izbore u Srbiji prate domaći posmatrači iz Jukoma, Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID), udruženja Građani na straži i CRTA, kao i inozemni posmatrači, među kojima Delegacija EU i predstavnici 14 stranih ambasada u Srbiji.

OSCE će, uz stranačke kontrolore, brinuti o regularnosti izbora na biračkim mjestim na Kosovu, a biće zaduženi i za transport glasačkih listića, koji će se prebrojavati u Raškoj i Vranju.

Glasanje će trajati od sedam do 20 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta.

U Ambasadi Srbije u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Banjoj Luci organizirano je glasanje na današnjim izborima za predsjednika Srbije.

Biračka mjesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

U Ambasadi Srbije je rečeno da oko 1.000 birača u BiH ima pravo glasa na predsjedničkim izborima, od čega su u Sarajevu registrovana 154 birača, a u Banjoj Luci između 700 i 800.

Danas neće biti organizirano glasanje u konzulatu Srbije u Mostaru, jer nije prijavljen dovoljan broj glasača da bi i tu bilo otvoreno biračko mjesto.

Za novog predsjednika Srbije biće izabran kandidat koji dobije većinu glasova birača koji su glasali, a ukoliko nijedan kandidat ne osvoji većinu, izbori će biti ponovljeni u roku od 15 dana i na njima će učestvovati dva prvoplasirana kandidata iz prvog kruga.

Ovo će biti jedanaesti direktni predsjednički izbori od početka višestranačja u Srbiji, a prvi su održani 9. decembra 1990. godine kada je za predsjednika izabran lider Socijalističke partije Srbije Slobodan Milošević.

Posljednji predsjednički izbori održani su 2012. godine kada je za šefa države izabran Tomislav Nikolić, koji je pobjedu nad dotadašnjim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem odnio u drugom krugu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*