Sjećanje na Višegradskoj kapiji: Prve partizanske jedinice u Sarajevo donijele antifašizam

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježju narodom heroju Mustafi Dovadžiji, a zatim i borcima Oslobodilačkog rata 1992-1995, te borcima na Višegradskoj kapiji obilježen je 5. april 1945. godine, kada su prve partizanske jedinice za oslobađanje Sarajeva ušle u grad, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima Ibrahima Čomića, predsjednika SABNOR-a Kantona Sarajevo, 5. april prije 72 godine predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj istoriji BiH.

“To je dan kada su okončane pripreme, koje su počele mnogo ranije, za oslobađanje grada Sarajeva. Manje se govori o tome da su pripreme za oslobođenje Sarajeva počele krajem 1944. godine iz pravca Konjica prema Ivan Sedlu. Ono što je vrlo interesantno je da je prilikom prilaska brojnih jedinica za oslobađanje Sarajeva drug Tito rekao da pošto u Sarajevu živi najviše muslimana dobro bi bilo da 16. muslimanska bude među prvima koji će ući u grad. Tako da su tog jutra jedinice Narodno oslobodilačke vojske počele ulaziti u Sarajevo i time su započele borbe za oslobađanje. Sutradan grad je potpuno oslobođen”, kaže Čomić i dodaje:

“Svima nama u SABNOR-u je žao što se češće terminira sa Danom grada Sarajeva, a manje sa Danom oslobođenja grada Sarajeva, jer to je neupitna istorijska činjenica. Vjerovatno da je i to jedan od načina da se zatre istorija NOR-a i svega onoga što je ona nosila i što nosi sa sobom.”

Vijenac na Višegradskoj kapiji položila je i delegacija Grada Sarajeva u kojoj su bili Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća i dogradonačelnik Ivan Trivić.

“Dakle, 6. aprila i svi događaji tog datuma koji su se dogodili u Drugom svjetskom ratu i u novijoj istoriji imaju jednu zajedničku nit. Ona je simbolično ovdje baš na ovom mjestu. Dolaskom partizana u grad Sarajevo i BiH ušle su nove vrijednosti. Te nove vrijednosti su prije svega antifašizam, koji je jedna od osnovnih evropskih vrijednosti, i zajednički život. Ne život jednih pored drugih što se danas često govori, nego zajednički život. To su dvije vrijednosti koje mi baštinimo i sa njima možemo da idemo u Evropu”, istakao je Trivić.

Gavrić je naglasio da je 5. i 6. aprila grad Sarajevo rekao ne fašizmu i nacizmu, te da se nada da će se još sto godina obilježavati ti datumi, te na taj način uputiti poruku svima koji žele da podijele grad, da je to nemoguće.

Nakon polaganja vijenaca na spomen obilježja, program obilježavanja ulaska partizanskih jedinica za oslobađanje Sarajeva nastavljen je u Domu kulture Vratnik.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*