Vlada FBiH usaglasila prijedlog teksta sporazuma sa boračkim organizacijama

U cilju rješavanja zahtjeva boračkih organizacija, a koja se odnose na poboljšanje statusa branilaca i članova njihovih porodica, danas je na sastanku u Vladi Federacije BiH, u ime Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata, ministar Salko Bukvarević sa boračkim organizacijama usaglasio prijedlog teksta sporazuma.
Usaglašenim nacrtom Sporazuma je predviđeno da se dostignuti obim sredstava u budžetu Federacije BiH na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata, ne umanjuje narednih pet godina.

Sredstva koja ne budu utrošena, preusmjeravaju se na budžetsku stavku “Transfer za rješavanje socijalno – statusnih pitanja boraca i članova njihovih porodica”. Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata će uz prethodni dogovor sa većinom potpisnika Sporazuma, a najmanje njih sedam, Vladi Federacije BiH predložiti donošenje Odluke o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava za korisnike boračko invalidske zaštite (porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani /razvojačeni borci/branitelji i dobitnici ratnih priznanja i odlikovanja/odličja).

Na sastanku su usaglašeni i potpisnici sporazuma. U ime Vlade Federacije BiH predviđeno je da će sporazum potpisati resorni ministar Salko Bukvarević.

U ime boračkih organizacija potpisnici će biti predsjednici deset boračkih udruženja i organizacija i to – Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata HVO HB, Savez RVI FBiH, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata HVO HB, Savez demobilisanih boraca FBiH; Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, Udruga nositelja ratnih odličja pripadnika HVO-a, Savez udruženja boraca Patriotske lige BiH i Udruga organizatora otpora HVO u BiH.

Tokom sastanka podršku Sporazumu su iskazali i prisutni predstavnici Saveza RVI paraplegičara FBiH, Udruženja generala Bosne i Hercegovine, SABNOR-a Bosne i Hercegovine i Koordinacije vojnih penzionera, a Sporazum je otvoren da mu podršku mogu dati i druga boračka udruženja, savezi i organizacije.

Usaglašeni Sporazum će biti upućen na saglasnost Vladi Federacije BiH, a nakon toga će biti upriličeno i njegovo potpisivanje, saopćeno je iz Bukvarevićevog kabineta.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*