Kuhanje za druge pozitivno utječe na psihu i razvija kreativnost

“Kuhanje razvija kreativnost. Kreativno izražavanje bilo da se radi o slikanju, muziciranju ili kuhanju oslobađa ljude od stresa”, kazala je za Huffington Post Donna Pincus, psihologinja Univerziteta u Bostonu.

Stres se može povezati s nizom psihičkih i fizičkih problema, a pronalaženje načina oslobađanja od stresa od velike je važnosti za vođenje zdravog života. Kuhanje za druge ljude može poslužiti kao dobar način komunikacije s tuđim osjećajima. Profesorica psihologije Univerziteta u Massachusettsu Susan Whitbourne pojašnjava da hrana, u nedostatku riječi, može biti način izražavanja.

“Osobe koje imaju problem s pokazivanjem emocija, zahvalnosti, simpatija ili ljubavi prema nekome mogu pokazati kroz, naprimjer, neko ukusno pecivo”, rekla je Whitbourne.

Medicinska sestra i kulinarski terapeut Julie Ohana naglasila je za Huffington Post kako je u mnogim zemljama hrana zaista izraz ljubavi.

“Kuhati, jesti i komunicirati zajedno je predivna stvar”, istakla je Ohana.

Kuhanje zahtijeva mnogo pažnje, a fokusiranje na okuse, mirise ili pokrete kao što je kotrljanje tijesta, oslobađaju ljude stresa. Psiholozi stanje ljudi dok kuhaju povezuju s meditacijom.

“Kuhanje vas tjera da razmišljate korak po korak, ali u isto vrijeme razmišljate o receptu, suđu koje vam je potrebno, za koliko ćete napraviti neko jelo, hoće li biti ukusno… Sve je to jedan dobar način stavljanja raznih misli u ravnotežu, a u isto vrijeme zaboravljanja onih ružnih”, kazala je Ohana.

Na kraju, pored brojnih psiholoških prednosti tokom kuhanja, kada usrećite druge jelom koje ste napravili za njih, osjećajima zadovoljstva i ispunjenosti nema kraja.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*