Milionska dugovanja Konzuma prema dobavljačima u BiH

Privredna komora Republike Srpske pozvala je dobavljače koncerna „Agrokor“ , koji to do sada nisu učinili, da dostave podatke o iznosu potraživanja prema „Konzumu“ ili drugim „Agrokorovim“ firmama kćerkama u Bosni i Hercegovini.

Pored ukupnih dugovanja, analiziraće se i rokovi plaćanja, te drugi podaci, kako bi se definisale prioritetne mjere I ublažile posljedice krize na domaću privredu.

Mlijeko, riba, jaja, meso. I dalje ih ima u Konzumu, baš kao i milionskih dugovanja prema dobavljačima.

Vitaminka je jedan od poznatijih brendova u BIH. Direktor kompanije priznaje da postoje problemi u plaćanju s Konzumom, no nada se rješenju koje neće razoriti dosadašnje uspjehe na integrisanju regionalnog tržišta.

“U ovom trenutku imamo potraživanja, to je 20% našeg godišnjeg prometa koji je plasiran kroz taj trgovački lanac. PDV moramo da platimo, iako nismo naplatili robu, ako dođe prinudna naplata , pa zatezne kazne”, rekao je Žarko Mikić direktor Vitaminke u Banjaluci.

I Perutnini Ptuj iz Srpca duguje se za isporučeno meso. U ovom preduzeću razmatraju kako dalje. Duguje se i Fratellu, Vitinci, Veneri te desetinama drugih. Najveća dugovanja tvrde mljekari ipak su prema Mlijekoproduktu, iz kojeg se za sada ne oglašavaju.

“Najviše se duguje Mlijekoproduktu. To je situacija što kažu kad padne atomska bomba, pa pitaju hoće li ko stradati. Pa svi ćemo stradati”, kazao je poljoprivrednik Vladimir Usorac.

Spor Konzuma s Coca-Colom krajem 2016. otkrio je veliki problem koncerna , a to su ogromna dugovanja dobavljačima i kašnjenje u isplati. Procjenjuje se da je dug prema dobavljačima samo u BIH preko 250 miliona KM.

Većina proizvođača iz RS-a i dalje isporučuju robu Konzumu BiH iako im za tu istu robu nije plaćane od kraja prošle godine.

U Privrednoj komori RS odlučili su sabrati sva dugovanja domaćoj privredi, te su pozvali dobavljače da im se jave.

“Pojedini nezvanično razmišljaju o zaustavljanju isporuke roba, različiti su stavovi, ali mi zato želimo da zauzmemo jedinstven stav i sa Vladom RS i na nivou BIH nađu najbolja rješenja, kako naši proizvođači ne ni bili oštećeni na kraju, i naplatili potraživanja prema svim firmama koje pripadaju Agrokoru”, kazao je Vladimir Blagojević iz Privredne komore RS.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH završilo je pregled iznošenja novca hrvatskog koncerna iz BIH.

Ministar Šarović kaže da nije pronađeno ništa dramatično. posljedica će biti, a brige već ima.

“To je briga, za radna mjesta, za uplate poreza, uspješno poslovanje bh. kompanija”, izjavio je Šarović.

Slovenački Tuš je u momentu bankrota dugovao 20 miliona domaćim dobavljačima. No Tuš je u odnosu na Konzum imao i mnogo manje prihoda i imovine. Koliko je veliki problem na sceni govori podatak da Agrokor duguje više nego što je ukupan dug države Bosne I Hercegovine – koji je oko 6 milijardi eura.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*