Kina poslala 150 hiljada vojnika na granicu sa Sjevernom Korejom

Nakon telefonskog razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog kolege Xi Jinpinga, Kina je razmjestila 150.000 vojnika na granicu sa Sjevernom Korejom, javljaju kineski državni mediji.

Međunarodni posmatrači smatraju da bi Sjeverna Koreja mogla izvesti još jedno nuklearno testiranje ovog vikenda na godišnjicu osnivanja režima koji vodi dinastija Kim. No SAD je nedvosmisleno upozorio da provokacije ovakvog tipa više neće tolerisati, a čini se kako je i Kina ovaj put stala na njegovu stranu, piše Business Insider.

Naravno, postavlja se pitanje – što tačno Kina planira? Mogući odgovor ponudio je još prošloga mjeseca stručnjak za Sjevernu Koreju iz firme za geopolitičku analizu Stratfor, Kim Tack, spekulirajući kako bi kineske snage mogle zaustaviti nuklearni program Sjeverne Koreje bez ispaljenog metka.

Tack je predvidio da će Kina “definitivno pokušati spriječiti” američki napad na Sjevernu Koreju, nešto što SAD sve glasnije spominje kao opciju, dok nosač aviona plovi prema korejskoj obali.

“Otvorena prisutnost kineskih snaga odvratila bi SAD od ulaska na taj teritorij jer bi riskirao iniciranje većega sukoba”, ustvrdio je Tack. S druge strane, kineske snage “bile bi u poziciji da iniciraju državni udar ili da natjeraju Kima na razoružanje”.

Ultimativni cilj Kine je osigurati daljnju egzistenciju Sjeverne Koreje kao države “koja služi kineskim strateškim interesima, ali koja više ne bi bila ogromna meta na nišanu SAD-a”, smatra ovaj analitičar. Na taj način bi Kina spriječila pad države koja joj služi kao tampon-zona od zapadnog utjecaja te spriječila američki zračni ili raketni napad, a možda i totalni rat.

Kina vrši pritisak na režim Kim Jong-una i na ekonomskom planu. Prošle sedmice Peking je zabranio uvoz ugljena iz Sjeverne Koreje, što je veliki ekonomski udarac za ovu siromašnu i zaostalu zemlju kojoj punih 40% izvoza otpada na ugljen, prenosi Avaz.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*