Za Uskrs i Vaskrs sve spremno, stigle i obitelji iz dijaspore

Nakon vremena posta, nemrsa i odricanja, korizme koja je trajala 40 dana, vjernici su se pripremili za blagdan Uskrsa. Brojni kršćani se u korizmi odreknu nečega čega im se inače teško odreći, poput cigareta, alkohola, kave, mesa, čokolade i slično. Neki se odluče i odreći loših navika, poput psovanja, kašnjenja ili općenito loših djela, piše Večernji list BiH.
Cijene i kupnja

Postu i pokori je kraj, stiže Uskrs, najveći katolički blagdan. Počinje Velikim četvrtkom, a završava Malim Uskrsom u ponedjeljak. Nakon 2014. godine, vjernici pravoslavci i katolici i ove godine na isti dan proslavljaju Uskrs. Blagdan je za neke počeo već u četvrtak ili petak jer obično oni koji rade u poduzećima ili administraciji završavaju s radom do podne.

“To što nam Uskrs pada na isti dan, ima svoje prednosti, ali i mane. U mom poduzeću imamo djelatnika raznih vjeroispovijesti i svatko, barem za Uskrs, Božić i Bajram, pripremi prigodni objed za naše društvo. Tako ćemo, umjesto dvije, imati samo jednu svečanost”, uz smijeh kaže Anđelko koji se u petak u podne, nešto ranije nego obično, uputio s posla kući kako bi se na vrijeme pripremio s obitelji za Uskrs. “Idemo u trgovinu nabaviti što je još potrebno. Ne mogu točno reći koliko ću potrošiti, ali će biti svega. Janjetina je skupa, po kilogramu stoji više od 15 KM, ali ima na akciji teletine koja je sada upola jeftinija, a dobra je. Ima pršuta i vina, bit će i kolača. Naravno, tu su jaja i mladi luk. Priprema se pravo veselje. No, nije Uskrs samo za jelo, najprije vjernici petkom idu na put križa, a u nedjelju na uskrsne mise.

“Sastanemo se i popijemo čašicu, nazdravimo, a tamo ćemo vidjeti sa susjedima i ove godine čije su uskrsne pisanice najljepše”, kaže Anđelko. Inače, ove godine jaja su mnogo skuplja nego prošle, što zbog ptičje gripe ili trgovačkih marži. Dok se tabla jaja prodaje po 7 do 8 KM (30 komada), ona domaća se prodaju i za pola marke po komadu. Prošle godine je to bilo gotovo upola cijene. Sve manja kupovna moć učinit će ovogodišnju uskrsnu potrošnju nešto skromnijom, ali kako naši sugovornici kažu, ne manje važnom jer će, unatoč svemu, stolovi biti puni, ipak je blagdan. U sve tanjem potrošačkom novčaniku na kraju ipak nađemo dovoljno novca za taj izdatak jer sretna lica naših bližnjih nemaju cijenu.

Kad je riječ o uskrsnoj potrošnji i blagdanskom stolu, njegov se sadržaj prati od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka te se dijeli u tri kategorije: skromniji, srednji i bogati. Razlika je tih triju košarica u vrsti, a time i cijeni glavnih namirnica u njoj. Skromnija košarica ove godine će stajati oko 100 maraka, srednja oko 200 KM, a bogata više od 500 KM, procjenjuju trgovci za koje su uskrsni blagdani vrijeme kada je potrošnja povećana, kako kažu, i za petnaestak posto.

Dolasci iz inozemstva

Uskrs je i vrijeme kada se brojne obitelji upute iz inozemstva u domovinu kako bi s najbližim proslavile blagdan i provele nekoliko dana zajedno. Ove godine, prema prognozama, na Uskrs će biti i lijepo vrijeme.

“Nikada dulje nisam putovala. Do sada smo granicu prelazili tako da su nam policajci samo mahnuli da možemo proći dalje, bez pregledavanja dokumenata. Detaljna provjera svakog putnika na svakoj granici trajala je dugo. Zamislite četiri granice i osam pregleda. Dvostruko smo dulje putovali nego do sada”, kazala nam je Slava koja je i ove godine došla proslaviti Uskrs u svoju rodnu Hercegovinu. Automobil krcat prigodnim darovima obradovat će njezine najbliže, a planira desetak dana ostati u rodnom kraju. Stari običaj je da se prije Uskrsa u kući križ prekrije tamnim platnom u spomen na Isusovu muku. Na Veliku (Bilu) subotu ujutro se nosi “posvetališće” na blagoslov u crkvu – (hrana koja se na nosila na blagoslov) i tek se jede ujutro na Uskrs. Najčešće tvrdo kuhana jaja, sir i kruh. Meso se nije blagoslivljalo. Djeca bi bojila jaja skuhana u kori luka ili soku od cikle.

Navečer je misa, uglavnom polnoćka. Inače, tijekom sva tri dana, od petka pa završno s ponedjeljkom, kršćani većinom imaju slobodne dane.

Unatoč oskudici, možemo biti sigurni kako će se svatko potruditi na blagdanskom stolu imati kuhanu ili pečenu šunku, jaja, mladi luk, hren, uskrsne kolače, prasetinu ili janjetinu, a točit će se i pića te sokovi.

Blagdanska trpeza i običaji

Sigurno je kako će i tijekom ovih uskrsnih blagdana stol krasiti najviše ono što obilježava ovaj blagdan – uskrsne pisanice – obojena jaja. Posljednjih godina i šunka je postala nezaobilazni artikl i u Hercegovini, čija se cijena u trgovinama kreće oko 15 KM po kilogramu. Ona rolana se može nabaviti i po 11,50 KM.

Uz nju ide senf, ali i mladi luk čija je cijena oko tri marke. Premda se običaji razlikuju od mjesta do mjesta, uglavnom se razlikuju tek u sitnicama.

Nema velike razlike ni između slavljenja Uskrsa i Vaskrsa. Na dan Uskrsa neizostavno je i kucanje jajima.

(Vijesti.ba / Večernji.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*