Nova ženska inicijativa: Maloljetnička trudnoća je poraz zajednice

U Tuzli je danas realizovana ulična kampanja #Prerano Je koja ima za cilj skrenuti pažnju na maloljetničke trudnoće. Članice Udruženja Nova ženska inicijativa iz Tuzle dijelile su propagandne letke i prezervative danas prolaznicima, s ciljem dizanja svijesti adolescenata o ovom problemu.

Kako su istakli organizatori, procjenjuje se da je 3% od ukupne populacije već imalo maloljetničku trudnoću. Razlog tome je neinformisanost adolescentica o ranom stupanju u seksualne odnose, te posljedicama koje nose.

Tokom naredne sedmice biće organizovan i okrugli sto o istoj temi, na kojoj će učešće uzeti predstavnici Ministarstva zdravstva TK, Ministarstva obrazovanja TK, Zavoda za javno zdravstvo TK, te ginekolog i viša medicinska sestra Doma zdravlja u Tuzli.

Udruženje Nova ženska inicijativa kampanju realizuje u saradnji sa Fondacijom za osnaživanje žena BiH, a partneri su volonteri Asocijacije srednjoškolaca BiH, lokalni tim Tuzla a današnjoj aktivnosti pridružili su se i članovi Udruženja žena Romkinja Bolja budućnost Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*