Ahmići: Dan sjećanja na zločin nad Bošnjacima

S porukom “Da se ne zaboravi i ne ponovi”, u selu Ahmići kod Viteza  obilježena je 24. godišnjica zločina nad 116 civila bošnjačke nacionalnosti koje su ubili pripadnici HVO-a u napadu 16. aprila 1993. godine.

Obilježavanje  godišnjice zločina u Ahmićima počelo je dočekom u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, te vjerskim obredom u Starom Vitezu, a nastavljeno u džamiji u Ahmićima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u tom selu.

Među ubijenim stanovnicima Ahmića su i roditelji, te još 22 člana obitelji Hajrudina Pezera.

– Žali Bože tog naroda. Još nisam pronašao majku i volio bih da mi netko javi, pogotovo od susjeda, ukoliko znaju gdje se nalazi njeni posmrtni ostaci – kazao je Pezer.

U Udruzi građana žrtava rata “16. april” ponovno su upozorili da tijela 29 žrtava još nisu pronađena, a kako bi se rasvijetlila njihova sudbina postavljen je plakat sa imenima i fotografijama ubijenih.

– Pozivamo sve one koji bilo šta znaju da nam jave, te pomognu da pronađemo svoje najmilije. Od prošle godine smo imali samo jednu identifikaciju, te još tragamo za 29 osoba – kazao je  predsjednik Udruge Elvedin Kermo.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, na ukupno 95 godina zatvora, od čega je Haški trubunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne.

Za zločine u Ahmićima Sud BiH je na deset godina zatvora osudio zapovjednika 4. bojne Vojne policije HVO-a Paška Ljubičića.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*