Trusina: Obilježena 24. godišnjica zločina nad Hrvatima

U selu Trusina kod Konjica obilježene su 24 godine od stradanja 22 Hrvata, civila i pripadnika HVO-a. Na spomen obilježje u ovom selu vijence su položili članovi porodica stradalih i predstavnici udruga proisteklih iz proteklog rata. Služena je i misa za poginule.

Pripadnici Armije BiH su 16. aprila 1993. u ovom mjestu ubili 18 civila i četiri pripadnika HVO-a, koji su se prethodno predali.

Ranjene su četiri osobe, među kojima je dvoje djece.

Pred Sudom BiH za zločin u Trusini pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13, Rasema Handanović na pet, Mensur Memić na deset, Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Prema prvostepenoj presudi iz septembra 2015. godine, a koju je potvrdilo i Apelaciono vijeće Suda BiH u januaru ove godine, Bojadžić je kao zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” ABiH rukovodio napadom na Trusinu 16. aprila 1993. Prema presudi, napadom je rukovodio sa obližnjeg brda naredivši da niko u Trusini ne smije ostati živ.

Memić, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar”, osuđen je zbog učešća u strijeljanju   pripadnika HVO-a, koji su se predali, a Hodžić, također pripadnik tog odreda, da je postrojio streljački vod, izdao naređenje za pucanje, te učestvovao u ubistvima.

Za zločin u Trusini optužen je Zulfikar Ališpago ali zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje je bilo prekinuto.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*