Turci “tijesno” izglasali: Erdogan dobija ovlaštenja “sultana”

Nakon prebrojanih 98,4 posto glasova, Vrhovna izborna komisija Republike Turske je saopćila da je 51,3 posto birača dalo podršku turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu za ustavne promjene koje bi mu između ostalog omogućile i ostajanje na poziciji predsjednika sve do 2029. godine. Na drugoj strani, 48,6 posto glasača bilo je “protiv”.

Pobjeda turskog predsjednika i njegove partije donosi ovoj zemlji situaciju u kojoj će aktuelni predsjednik, koji je i do sada vladao autoritarno, tu svoju premoć moći pokazati u svim sferama društva. Postat će čovjek koji bez kojih ne može biti donesena niti jedna odluka, čovjek koga se mora pitati za svaku značakniju odluku. čovjek koji može da postavlja i mijenja koga god poželi i kada god poželi.

Prema rezultatima izbora Turci nosu baš lako izglasali Erdoanovu gotovo apsolutnu vlast. Za ustavne promjene glasalo je 24.681.077 stanovnika Turske ili 51,3 posto, dok je protiv ustavnih promjena 23.417.320 stanovnika ili 48,7 posto. Zanimljivo je da Erdoan nije dobio većinsku podršku glasača iz Istanbula, Ankare, Antalije i Izmira. Na drugoj strani, ustavne promjene najviše su podržali stanovnici gradova iz provincije.

Mnogi smatraju da će Erdoan vrlo brzo srušiti sve ono što je dobro za tursku demokraciju i državu izgradio otac svih Turaka, Kemal Ataturk.

Tek je blaga većina pala na priču da će referendumu kao rezultat imati promjenu političkog sistema zemlje na način na da će parlamentarni sistem zamijeniti predsjednički, a to će sve opet direktno voditi “modernizacije zemlje”.

Šta donose ustavne promjene u Turskoj

Ustavnim promjenama predviđeno je ukidanje funkcije državnog premijera, povećavanje broja zastupnika u Parlamentu Turske sa 550 na 600 i omogućavanje svih građanima ove zemlje da se sa napunjenih 18 godina kandiduju na izborima.

Predsjedniku Turske bit će date ovlaštenja da imenuje ministre u vladi, donosi uredbe, vrši odabir viših sudija i raspušta parlament. U prijevodu, novi sistem ukinut će ulogu premijera i koncentrirati moć u rukama predsjednika čime će kompletna državna birokratija bit stavljena pod njegovu kontrolu.

Prema novom ustavu, predsjednik države neće morati napustiti svoju političku stranku, kao što je sada slučaj, a bit će uvedena i funkcija potpredsjednika države.

Za Erdoana rezultata je “jasan”

Redžep Tajip Erdoan izjavio je da je rezultat referenduma “jasan”, mada je jasnije od toga da ne može biti zadovoljan tako tijesnom većinom kojom će provesti itekako važno pitanje.

Ali, bez obzira na to, predsjednik je poručio kako se nada da će ovi rezultati donijeti sreću njegovoj naciji.

Ono čemu se analitičari nadaju je dalje zaoštravanje Turske u odnosima prema Evropskoj uniji, te njeno moguće je, sve jasnije okretanje Rusiji. Kada govore o dešavanjima u Turskoj, smatraju da se može očekivati….. svašta!

Pristalice na ulicama

Očekivano, pristalice Redžepa Tajipa Erdoana izašle su na ulice većih gradova, slaveći pobjedu. Turski državni medije javljaju da se na hiljade Turaka okupilo na ulicama Istanbula, gdje je turski predsjednik poražen, odnosno poražen je zahtjev za većim predsjedničkim ovlaštenjima.

Protiv Erdoanovih reformi u Istanbulu je glasalo 51,3 posto građana, dok je za ustavne reforme glasalo 48,6 posto.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*