Veliko interesovanje za nekretnine bivše Jugoslavije u New Yorku

Za prodaju kuće na njujorškoj Petoj aveniji, jedne od dvije nekretnine koje su za prodaju oglasile Republika Srbija i ostale bivše države SFRJ, zainteresovano je šest potencijalnih kupaca, objavio je New York Post.

List navodi da se cijena za ovu kuću kreće i do 50 miliona dolara. U kući na Petoj aveniji bila je smještena Misija Srbije u Ujedinjenim narodima, a prema riječima Tristana Harpera iz agencije Douglas Elliman, kuća je netaknuta i onaj ko je kupi, posjedovat će “komad historije New Yorka”.

On, međutim, nije želio da otkrije identitet zainteresovanih kupaca, ali je naveo da su svi ekstremno dobro situirani pojedinci različitog porijekla.

Ova zgrada se nalazi na najprestižnijem mjestu na Petoj aveniji, u dijelu između 66. i 67. ulice, sa pogledom na Central park, navodi list.

Sagrađena je na četiri sprata i ima dva krovna sprata, 18 soba, šest kupatila i vinskim podrum. To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koji su još u funkciji.

Zgrada u kojoj je sačuvan originalni enterijer, pod zaštitom je države i grada New Yorka od 1969. godine. U cijenu ulazi cjelokupna unutrašnjost kuće – namještaj, slike, zlatni svjetlarnik i niz drugih pozlaćenih detalja, navodi list.

U ovom objektu odsjedao je Josip Broz Tito, za vrijeme boravka u New Yorku, a kupila ga je Federativna Narodna Republika Jugoslavija 24. januara 1947. godine.

Prvi vlasnik guverner Long Islanda
Sagrađena je 1904. godine, po arhitektonskom planu firme koja je projektovala plan i nadgledala radove njujorške centralne željezničke stanice.

Prvi vlasnik zgrade bio je guverner Long Islanda Robert Beekman Livingston, po kojem zgrada i nosi naziv “Beekmanova kuća”.

Vlasnik je bila i Emily Vanderbilt White, supruga Henryja Whitea, nekadašnjeg ambasadora SAD-a u Francuskoj i Italiji, i jedna od kćerki Williama Vanderbilta poznatog industrijalca, čuvenog po finansiranju gradnje njujorške centralne željezničke stanice.

Pored ovog objekta, na prodaju je oglašen još jedan dupleks na Park aveniji – penthaus koju su vlasti bivše Jugoslavije kupile 1975. godine.

U pitanju je šestosobni dupleks apartman, sa četiri kupatila, kojeg su svojevremeno koristili jugoslovenski ambasadori u UN-u, čija je cijena, kako je Harper rekao New York Postu oko 20 miliona dolara.

List piše da su se prošle sedmice bivše države SFRJ konačno dogovorile da prodaju nekretnine na Petoj aveniji, ali da će budućem potencijalnom kupcu biti neophodni na ugovoru o kupovini potpisi predstavnika svih tih država.

New York Post navodi da bivše države SFRJ pored nekretnina u New Yorku, prodaju i nekretnine u Japanu, Njemačkoj i Švicarskoj.
(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*