Mensa BiH organizuje testiranje inteligencije u Tuzli

Mensa BiH organizovaće testiranje inteligencije u Tuzli, u subotu, 22. aprila 2017. godine.

Testiranje u Tuzli održaće se u terminima od 11:00 i 12:00 časova u starom amfiteatru Medicinskog  fakulteta Univerziteta u Tuzli, (Univerzitetska 1).

Prijave za testiranje se vrše preko online formulara koji se nalazi na našoj internet stranici www.mensa.ba ili na licu mjesta, uz napomenu da je broj mjesta ograničen.

Prijavljivanje preko formulara biće otvoreno do petka, 21.04.2017. do 18:00 časova.
Šta je Mensa?
Mensu su osnovali advokat Roland Beril i naučnik dr. Lens Ver u Engleskoj davne 1946. godine, s idejom da njeni članovi budu isključivo osobe s visokim stepenom inteligencije. Mensa širom svijeta okuplja hiljade osoba čija utvrđena inteligencija spada u gornjih 2% opšte populacije, s ciljem upoznavanja, druženja i učestvovanja u različitim aktivnostima.
Članstvo u Mensi ostvaruje se samo na jedan način: polaganjem testa inteligencije kojim se utvrđuje koeficijent inteligencije (IQ) pri čemu minimalni ostvareni rezultat mora biti 133 ili više po Bineovoj, odnosno 148 i više po Katelovoj skali.
Iako u javnosti postoji mit o Mensi kao udruženju ‘genijalaca’ ili ‘izuzetnih intelektualaca’, u realnosti je stvar bitno drugačija jer kroz udruženje osobe visokog IQ samo imaju mogućnost da upoznaju osobe sličnih potencijala, da se s njima druže, razmjenjuju ideje i iskustva, i ukoliko žele, da pokreću zajedničke projakte ozbiljnog ili zabavnog karaktera.
Jako je važno naglasiti da je visok IQ samo potencijal za ostvarivanje velikih rezultata i nikako NE predstavlja sinonim za pamet iako javnost često tako doživljava članove Mense.
Mensa BiH je priznata od strane međunarodne Mense (Mensa International Limited – MIL) i ima status tzv. Mense u osnivanju. Kao takva ima mogućnost da učestvuje u različitim aktivnostima u regionu, da njeni članovi učestvuju na godišnjim skupovima Mense itd. S obzirom na to da Mensa širom svijeta okuplja više od sto hiljada članova, često imamo mogućnost da preko svojih kontakata pomognemo našim članovima koji namjeravaju da se usavršavaju, školuju i sl.Mensa BiH trenutno broji preko 180 članova iz cijele BiH. Redovna okupljanja se zakazuju u Sarajevu i Banjoj Luci jer je tamo najveća koncentracija članova. Pored toga, članovi se druže i na Godišnjoj skupštini koja se održava u junu.
Testiranje
Test je pismeni i ima 36 zadataka, a vrijeme za rješavanje je 40 minuta. Test je grafičkog karaktera i nije potrebno nikakvo pripremanje, niti predznanje. Zadaci su logički sa ponuđenim odgovorima.
Testovi se rade pod nadzorom ovlašćenog psihologa Mense BiH.
Mensa BiH omogućila je svim zainteresovanim kandidatima da prije službenog testiranja provjere svoj IQ putem mobilne aplikacije (samo za Android) ili putem web aplikacije (za sve ostale uređaje). Rezultati ovog probnog testa daju samo okvirni rezultat IQ-a. Za tačan rezultat i validan dokument potrebno je pristupiti službenom Mensa testiranju.
Rezultati testa su povjerljivi i poznati su samo psihologu Mense BiH. Rezultati se dostavljaju isključivo kandidatu, putem redovne pošte.
Testiranje je moguće samo za osobe starije od 17 godina na dan testiranja. Na testiranje je neophodno donijeti neki lični dokument sa fotografijom zbog identifikacije i provjere datuma rođenja! Na test je moguće izaći najviše tri puta tokom života i razmak između testiranja mora biti najmanje godinu dana.
Cijena testiranja je 20 KM, a za đake, studente i penzionere 15 KM. Uplate se vrše na licu mjesta, prije samog testiranja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*