Libija: Pronađena tijela 28 migranata, umrli od gladi i žeđi

Libijski ribari pronašli su tijela 28 ilegalnih migranata koji su po svemu sudeći umrli od žeđi i gladi nakon što se njihova brodica raspala kod obale u blizini grada Sabrathe, saopćio je u utorak zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova.

Otkako je Libija potonula u haos od pada Muammara Gaddafija 2011., ta sjevernoafrička zemlja glavna je polazna tačka za migrante koji se nadaju da će se domoći Evrope morskim putem. Više od 150.000 ih je svake godine prešlo u Italiju tokom posljednje tri godine.

Zapovjednik sigurnosne jedinice ministarstva unutrašnjih poslova Ahmaida Khalifa Amsalam izjavio je Reutersu da su ribari pronašli 28 migranata, među kojima su četiri žene, nakon što su privezali brodicu za obalu. Žrtve su ukopane zajednički na groblju za ilegalne migrante, kazao je.

“Njihova brodica stala je nasred vode jer je motor bio pokvaren”, kazao je.

On nije pružio detalje o nacionalnosti bilo kojeg od migranata, ali ih je većina iz subsaharske Afrike.

Krijumčari ljudima često nakrcaju migrante u trošne i oronule brodice nesposobne za plovidbu i šalju ih na more kako bi ih pokupili drugi brodovi kada se domognu međunarodnih voda. Neke presretne i vrati Libijska obalna straža.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*