27621822_b

Tači: Svi Albanci u jednoj državi ako se vrata EU zatvore

Predsjednik Kosova Hašim Tači rekao je da ukoliko Evropska unija (EU) “zatvori vrata” Kosovu, “svi Albanci regiona živjeće u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu”.

Tači je ovo izjavio dan pošto je premijer Albanije Edi Rama izjavio da bi moglo doći do ujedinjenja Kosova i Albanije ukoliko izblijedi evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

Ne želeći da komentariše tuđe izjave, Tači je za Radio Slobodna Evropa rekao da Evropska unija nema nikakvu viziju za Kosovo i Zapadni Balkan, niti da predvodi njihovu integraciju ili proširenje zemljama Zapadnog Balkana.

“Ovo kašnjenje, ovaj zastoj i nepostojanje vizije za Zapadni Balkan, na žalost, koriste ideologije i neevropske zemlje i zemlje koje nisu u evroatlantskom duhu. Prema tome, blokada Evropske unije prema Kosovu i prema ostalim zemljama Zapadnog Balkana podstiče na ideje koje su i u suprotnosti s našom aktuelnom posvećenošću evrointegracijama”, rekao je Tači.

Kaže da ako se nastavi taj zastoj EU i nejasan pristup, onda će svaka zemlja da donese odluku o svojoj sigurnoj budućnosti “koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi”.

„Građani Kosova koji streme evroatlanskim integracija i multietničkoj državi, frustrirani su Evropskom unijom zbog blokade, kazni i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viza“, rekao je on.

Kosovski predsjednik je istakao da je Kosovu, koje je ispunilo sve potrebne kriterijume, nepravedno postavljen uslov ratifikacije demarkacije granice s Crnom Gorom, i dodao da taj uslov nije imala nijedna druga država.

Kosovo i dalje nije dobilo viznu liberalizaciju i jedina je zemlja Zapadnog Balkana čiji građani i dalje ne mogu da putuju bez viza u EU.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*