Predstavnički dom: Još ništa od zabrane uzgoja životinja radi proizvodnje krzna

Predlagač ovog zakonskog rješenja je poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predrag Kožul koji je u obrazloženju ovog prijedloga kazao da bi se prema važećem zakonu 2018. godine trebalo zabraniti uzgoj životinja radi proizvodnje krzna, zbog čega će nekoliko firmi u BiH morati biti zatvorene, a radnici će ostati bez posla.

Smatra da bi odgodu ove zabrane trebala biti do trenutka kada će država biti u mogućnosti nadoknaditi štetu uzgajivačima, iznoseći podatak da se sveukupna proizvodnja krzna u BiH plasira u izvoz.

Poslanici su danas Ustavnopravnoj komisiji vratili dopunu Zakona o upravi kojeg je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut. Njime se predlaže da se organi uprave koji ne postupe po zahtjevu PSBiH, uključujući odgovore na pitanja poslanika i delegata, novčano kazne od 150 do 500 KM.

U drugom čitanju podržan je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost čime se on usklađuje sa Zakonom o carinskoj politici u BiH u dijelu koji se odnosi na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina pri uvozu robe u carinsko područje BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je izmjene zakona na prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, a plaćanja PDV-a u iznosu od 17 posto bila bi oslobođena roba koja je oslobođena plaćanja carine.

Podržani su i izvještaji o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Pravobranilaštva te Vijeća nacionalnih manjina za prošlu godinu.

Također, poslanici su podržali Izvještaj o provođenju prošlogodišnjih lokalnih izbora, a predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) Irena Hadžiabdić kazala je da su u izvještaju sadržani glavni aspekti neposrednih i posrednih izbora 2016. godine.

“Tri su osnovne novine bile u prošlogodišnjim izborima i to preporučena dostava glasačkih listića u inostranstvu, zatim pravilno utvrđivanje rezultata omogućilo da drugi dan nakon izbora imamo rezultate s 97 posto biračkih mjesta, a usvojen je i novi nastavni plan za izbornu administraciju”, pojasnila je u obraćanju poslanicima.

Napomenula je da su posmatrači dali generalnu ocjenu da su izbori uglavnom uredno provedeni, a proces glasanja i prebrojavanja bio je fer i transparentan bez većih kršenja, s izuzetkom u općini Stolac.

Dodala je da su uočeni i problemi na koje je i ranije ukazao CIK, a na otklanjanju njih intenzivno se radi da bi se bolje pripremili za opće izbore 2018. godine. Radi se neažurnosti u biračkom spisku te zloupotrebi ličnih dokumenata kod glasanja iz inostranstva i pored pozitivnih aspekata zbog dostave glasačkih listića putem preporučene pošte.

“U izbornom procesu imali smo više od 320 žalbi i 99 posto odluka CIK-a potvrdio Sud BiH”, zaključila je Hadžiabdić.

Data je saglasnost na ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, a među njima je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o klirinškom dugu Rusije prema BiH od 125.157.834 dolara. Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra finansija Ruske Federacije Sergej Storčak potpisali su 21. marta u Moskvi Sporazum o reguliranju obaveza bivšeg SSSR prema BiH prema kojem će BiH biti isplaćena 125.157.834 američka dolara.

Ranije je dogovoreno da će sredstva biti raspoređena tako što će Federacija BiH dobiti 58 posto ili 72.591.543 dolara, Republika Srpska 29 posto ili 36.295.771 dolar, institucije BiH deset posto ili 12.515.783 dolara i Brčko Distrikt tri posto ili 3.754.735 dolara. BiH je jedina zemlja bivše SFRJ kojoj će dug biti isplaćen u gotovini, a ne u robi, kako je to urađeno u drugim zemljama regije. BiH je ostala jedina zemlja iz bivše SFRJ kojoj još nije isplaćen takozvani klirinški dug.

Time je okončana današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a predsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) najavio je da je naredna planirana za 10. maj.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*