Parlament FBiH razmatra Zakon o PIO: Nema povećanja koeficijenta za obračun penzije

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH trebao bi se iduće sedmice izjasniti o zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) s obzirom na to da je taj zakon već stavljen na dnevni red sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH zakazane za 27. april.
Vlada FBiH je hitnu proceduru obrazložila je trenutno veoma složenim finansijskim stanjem Federalnog zavoda PIO u segmentu održavanja dostignutog nivoa i redovnosti isplate penzija. Ističu da daljnje održavanje važećeg zakona dovodi do značajnog deficita i stvaranja gubitaka, što dovodi u pitanje funkcionisanje penzijskog sistema.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević kazao nam je kako je riječ o istom zakonskom prijedlogu koji je već oboren u Domu naroda.

“Radi se samo o izmjeni koja se odnosi na amandman HDZ-a BiH, odnosno primjenu zakona od 1. jula 2017. godine”, rekao nam je Žuljević.

Inače, HDZ BiH imao je dva amandmana na prijedlog Vlade FBiH, prvi je bio povećanje vrijednosti boda pri obračunu visine penzije sa 13,6 KM na 14,31 KM, a drugi amandman predviđao je polugodišnju odgodu primjene zakona.

Žuljević nam je rekao da su i na ovaj tekst uložili 88 amandmana te da on neće podržati usvajanje zakona o PIO-u ukoliko ti amandmani ne budi usvojeni.

“Odgovorno tvrdim da je ovaj prijedlog, u dijelu novih obračuna koje su planirali kao model reforme PIO-a, najveća pljačka u historiji države nakon privatizacije. Ovdje se radi o matematici koja bi trebala naplatiti od budućih penzionera svu političku neodgovornost koja je kreirala deficit u PIO-u”, kazao je Žuljević.

Ističe da Vlada FBiH jednostavno ne može definisati prosječnu plaću u FBiH kao nešto na čemu se utvrđuje koeficijent za penziju.

“Znamo da 70 posto ljudi prima minimalnu plaću. Mi kažnjavamo radnike u realnom sektoru koji rade za niske plaće, a nakon toga treba da ih žive zakopamo u penziji s reformom koju je predložio premijer Fadil Novalić. Niko od njih neće imati dovoljno da plati lijekove, a kamo li da plati režije i kupi potrebštine”, rekao je Žuljević.

Pojasnio nam je da je prosječna plaća u FBiH konaminirana javnim sektorom odnosno velikim plaćama u administraciji.

“U tom slučaju ide jedan bod u vrijednosti 13,60. Ako kojim slučajem čovjek radi u realnom sektoru i ima minimalnu plaću onda će imati 0,5 vrijednosti tog boda. Taj čovjek će imati oko 260 KM proračun penzije, a oni su ovo predstavili kao spektakl od reforme”, kazao je Žuljević.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*