Pence i Turnbull pozvali Kinu da izvrši pritisak na Sjevernu Koreju

Američki potpredsjednik Mike Pence i australijski premijer Malcolm Turnbull pozvali su Kinu da izvrši pritisak na Sjevernu Koreju da se odrekne nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sydneyu, Turnbull je rekao da Kina ima priliku i “odgovornost” da iskoristi ekonomsku moć i izvrši pritisak na Sjevernu Koreju. Američki potpredsjednik je rekao da su “sve opcije na stolu”, ali da je Washington uvjeren da će Peking utjecati na situaciju s programom oružja Sjeverne Koreje.

Pence je potvrdio da će SAD poštovati sporazum o migrantima s Australijom postignut za vrijeme mandata bivšeg predsjednika SAD-s Baracka Obame, koji je američki predsjednik Donald Trump svojevremeno nazvao “glupim”. Sporazumom je predviđeno da se do 1.250 tražilaca azila iz Australije naseli u SAD.

Trump je ranije izjavio da je “nevjerovatno razočaran” jer je Obamina administracija pristala na sporazum sa Australijom koji će omogućiti prijem uglavnom muslimanskih izbjeglica u SAD i izrazio ljutnju u telefonskom razgovoru s australijskim premijerom.

“Predsjednik Trump je jasno rekao da ćemo poštovati sporazum, ali to ne znači da se divimo dogovoru”, rekao je Pence na konferenciji za novinare.

Pence i Turnbull su ukazali na dugu historiju vojne saradnje dvije zemlje, podsjetivši da je Australija bila na strani SAD-a u svakom većem sukobu poslije Prvog svjetskog rata i da je imala veliki doprinos u vojnoj kampanji u Iraku i Siriji.

(Beta-AP/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*