Bobičasto voće prepuno iznenađenja

Jagode pripadaju porodici Rosaceae (ruže), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista. Među brojnim vrstama jagoda postoje čak i žute, koje su poseban specijalitet i čiji se plodovi ubiru sve do jeseni.

Od svih vrsta jagoda, kao lijek je najbolje KORISTITI šumske jagode, koje cvjetaju u maju

Ljekovita svojstva jagode

Listove i korijen jagode možemo koristiti za pripremu čaja za grgljanje i ispiranje upaljene sluzokože.

Čaj od jagoda se pije i kod crijevnih i želučanih tegoba. Njemački sveštenik i ljekar Sebastijan Knajp preporučivao je čaj od listova šumske jagode kome se doda i malo lazarkinje, radi arome, što čaju daje posebno prijatan miris.

Knajp je čaj od listova jagode preporučivao posebno onima koji su preboljeli neku tešku bolest, radi bržeg oporavka, a naročito slabašnoj djeci.

Najveći botaničar 18. vijeka, ljekar Karl Line, liječio se jagodama i izliječio od teškog gihta. Jagoda jača vezivno tkivo, daje svjež ten i čini organizam gipkim. Štiti kožu od prijevremenog starenja, od bolesti zglobova, celulita, malokrvnosti, obezbjeđuje elastičnost krvnih sudova.

Šumske jagode su dobre za reumatičare, oboljele od artritisa i raka, a dobro dođu i oboljelima od multiple skleroze. Najljekovitije su ako se jedu sirove. Sve nabrojano odnosi se na šumske jagode; pitome jagode nemaju toliko ljekovita svojstva.

Čaj od lista jagode možete napraviti tako da dvije pune čajne kašičice suvih listova jagode prelijete s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procijedite čaj. Pijte tri puta dnevno po jednu šoljicu poslije jela. Taj čaj možete koristiti i za grgljanje.

Čišćenje organizma

Želite li pročistiti organizam, uveče se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga) i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan.

Protiv glavobolje

Budući da posjeduju svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja ne posežite za aspirinom. Radije pojedite zdjelicu svježih jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Jagode sadrže obilje C vitamina, te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu, koja je, između ostaloga, neophodna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.

Jagode mogu pomoći:

kod oporavka nakon bolesti
za jačanje imuniteta
kod bolesti žuči i jetre
kao prevencija želučanih bolesti
kod artritisa i reume
u liječenju anemije
kod bubrežnih kamenaca
kod povećanog holesterola i krvnog pritiska

Jagode za savršen izgled

Jagodama se možete poslužiti i za uljepšavanje, što ne znači da bi, poput čuvene madam Talien iz Napoleonovog društvenog kruga, trebalo da se kupate u soku napravljenom od desetak kilograma jagoda.

Budući da čisti i njeguje kožu te ju, zahvaljujući vitaminu C i A održava glatkom i napetom, biće dovoljno da jednom do dvaput sedmično stavite na lice jagode izrezane na kolutiće ili od njih načinite kašastu masku, koju ćete poslije isprati prvo mlakom, a zatim hladnom vodom.

Trljate li njima zube, uklonićete zubne naslage i zube učiniti bjeljim.

Žensku populaciju zasigurno će razveseliti podatak da jagode mogu pomoći u borbi protiv celulita. Naime, vitamini C i A su antioksidandi, a oni usporavaju starenje i gubitak elastičnosti tkiva, te uništavaju slobodne radikale, pa će redovno konzumiranje jagoda ubrzati cirkulaciju i pomoći u borbi protiv tog mrskog neprijatelja mnogih žena.

Vodite li upornu bitku s viškom kilograma, razveseliće vas vijest da jagode ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, a usto su niskokalorične. Jasno, pod uslovom da ih ne jedete posute obiljem šećera ili prelivene šlagom.

U mnogim narodima širom svijeta ukorijenjeno je vjerovanje da jagoda posjeduje afrodizijačka svojstva, te pospješuje ljubavnu moć. Jagode i šampanjac postale su sinonim za romantične večeri u dvoje. Uzmemo li u obzir njen srcoliki oblik i žarkocrvenu boju, ne treba da se čudimo što je posvećena Veneri, boginji ljubavi.

Legenda

Prema drevnoj legendi, podijelite li dvostruku, sparenu jagodu na pola, pa jednu polovicu pojedete vi, a drugu osoba koja vam se sviđa, zaljubićete se jedno u drugo.

(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*