Pretilost skraćuje životni vijek!

Doktori već godinama upozoravaju da pretilost ima štetne posljedice na zdravlje. Naime, prekomjeran višak kilograma povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa tipa dva i nekih vrsta raka.
Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Lancet”, otkriva da je pretilost povezana s prijevremenom smrću. Čak i blago povišen indeks tjelesne mase može povećati rizik od nastanak niza bolesti.

Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da pretilost može povećati rizik od nastanka niza bolesti i prijevremene smrti, izjavio je voditelj istraživanja dr Emanuele di Angelantonio.

Naučnici su proučavali životne navike četiri miliona ljudi iz 32 zemlje. Prikupljali su podatke o tjelesnoj težini i zdravstvenom stanju. Istraživanje je isključivalo pušače.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe s povišenim indeksom tjelesne mase imaju za 11% veći rizik od nastanka prijevremene smrti (smrt prije dobi od 70 godina), u odnosu na osobe s preporučenim indeksom tjelesne mase. Osobe koje imaju indeks tjelesne mase između 30 i 35 imaju za čak 45% veći rizik od nastanka prijevremene smrti, prenose NN.

Takođe su otkrili da postoji razlika između mu-škaraca i žena. Naime, pretili muškarci su imali čak tri puta veći rizik od nastanka prijevremene smrti. Još nažalost ne mogu doći do podataka zašto je to tako, ali vjeruju da je u pitanju način na koji tijelo muškarca reaguje na insulin.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*