CRP Tuzla dodijelio nagrade pobjednicima „BIH GREEN AWARDS 2017”

U Nacionalnom parku Kozara u subotu su, u povodu obilježavanja Dana planete Zemlje, dodijeljene nagrade „BIH GREEN AWARDS 2017”. Manifestaciju su organizovali Ambasada SAD u BiH, Nacionalni park “Kozara” i Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla.

Ambasadorica SAD u BiH Morin Cormack uručila je nagrade i priznanja pobjednicima kampanje i istakla:„Ambasadi SAD u BiH bilo je veliko zadovoljstvo što je radila sa građanima BiH, sa građanskim društvom kako bi oni bili ti koji će izabrati ko je najviše radio u toj oblasti ove godine. Sjajan znak posvećenosti građana i njihovog mišljenja da je ovo jako važno pitanje, je činjenica da je bilo više od 12.000 glasova u anketi koju smo sproveli da bismo odabrali ovih pet pobjednika“.

Pobjednici su:

U kategoriji gradova/općina/opština; Općina Čapljina.

Slogan Čapljine je „Čapljina, Cvijet Hercegovine“ koja raspolaže mnogobrojnim sačuvanim drvoredima, ima velike zelene površine,te više trgova i parkova.  Čapljini daju epitet prave male zelene oaze na hercegovačkom kršu. Čapljina mnogo radi na tome da među svojim građanima promoviše principe zaštite životne sredine te stvara bolje životno okruženje u svojoj lokalnoj zajednici.

U kategoriji kompanija/biznis; Plantaža voća Baš-Bašča iz Breze

Plantaža se prostire na cca 1000 dunuma zemlje, na kojoj je posađeno oko 11.000 stabala raznog voća. Voće se tretira samo i  isključivo organskimuzgojen, pa samim time plantaža je certificiranaza organsku proizvodnju. Biznis je registrovana u BiH i posluje na okolišno prihvatljiv način, bez ugrožavanja životne sredine.

U kategoriji organizacije/NVO/fondacije; Centar za životnu sredinu Banja Luka.

Danas je Centar za životnu sredinu prepoznat kao organizacija koja na argumentovan i aktivan način utiče na relevantne javne politike, podiže javnu svijest o pitanjima životne sredine, te ostvaruje konstruktivnu saradnju sa udruženjima, mrežama, institucijama, međunarodnim organizacijama i drugim zainteresovanim grupama i pojedincima. Programske oblasti kroz koje udruženje djeluje su: biodiverzitet i zaštićena područja, energija i klimatske promjene i transport.

U kategoriji građanke i građani do 30 godina starosti; Marija Ninković iz Trebinja

Veoma aktivna u Centra za održivi razvoj i ekologiju Trebinje. Zalaže se za očuvanje životne sredine, a posebno za zaštitu rijeka i riječnih pritoka kao značajnog vodenog resursa u BiH. I ako mlada, iza sebe ima veliki broj uspješno realizivanih projekata i ekoloških akcija.

U kategoriji građanke i građani preko 30 godina starosti: Slobodanka Pavlović Banja Luka.

Slobodanka je doktor nauka u oblasti zaštite životne sredine i nesebično prenosi svoje znanje studentima na fakultetu. Dekan je Fakulteta za ekologiju Nezavisnog univerziteta Banja Luka. Osmislila je, organizovala i sprovodi višegodišnje akcije „Otpadom ukrasi, planetu spasi“ koja je usmjerena na edukaciju djece, roditelja i školskog osoblja o važnosti zaštite životne sredine.

CRP ČESTITA DOBITNICIMA I POZIVA IH NA TAKIČENJE I IDUĆE GODINE.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*