Suđenje Salihoviću: Saslušana četiri svjedoka odbrane

Disciplinski postupak protiv suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića danas je okončan saslušanjem četiri od šest najavljenih svjedoka odbrane. Saslušani su Nikola Špirić kao bivši predsjedavajući Savjeta ministara BiH, te tužioci Mirza Hukeljić, Božo Mihajlović i Eldina Bijuk.

Novinar Mate Đaković opravdao je svoj nedolazak ranijim obavezama, a tužilac Dubravko Čampara nije pristupio zbog bolesti. Glavni disciplinski tužilac Alena Kurspahić rekla je novinarima da će naredna ročišta biti održana 26. i po potrebi, 29. maja kada će biti saslušano sedam svjedoka koji su do sada nisu odazvali ispitivanju.

To su tužioci Čampara, Milorad Barašin, Maja Ilić Stupar i Ćazim Hasanspahić, te novinar Đaković, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, direktor OBA Osman Mehmedbašić, te stručni savjetnik u Tužilaštvu BiH Mirza Jamaković.

Današnji disciplniski postupak protekao je bez prisustva javnosti.

“Mi smo vezani zakonskim odredbama tajnosti. Da nije takva situacija Kancelariji disciplinskog tužioca bilo bi u interesu da javnost prisustvuje ročištima i čuje iskaze svjedoka”, rekla je Kurspahićeva.

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, da je omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlašćena, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Među Salihovićevim prekršajima je namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, unapređenjem i napredovanjem u službi ili bilo kojim drugim oblastima koje su u nadležnosti VSTS-a, te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

(Srna/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*