Sličnosti i razlike Macrona i Le Pen

Kandidati centra Emmanuel Macron i ekstremne desnice Marine Le Pen, koji su ušli u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, imaju različite programe posebno o pitanju Evrope, piše danas AFP.

Predsjednica Nacionalnog fronta želi da pregovara s Briselom o izlasku iz zone eura i šengenskog prostora. Nakon tih pregovora Marine Le Pen bi organizovala referendum o ostanku ili izlasku Francuske iz Evropske unije (EU). Marine Le Pen se takođe zalaže za izlazak iz sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju EU i Kanade (CETA).

Macron s druge strane, predlaže nakon parlamentarnih izbora u septembru u Njemačkoj, usvajanje demokratskih konvencija u cijeloj EU. Kandidat centra, nekada ministar ekonomije, želi ostanak Francuske u zoni eura i brani sporazum CETA.

Marine Le Pen hoće smanjenje imigracije na 10.000 ljudi na godišnjem nivou. Predložila je ograničene uslove za dobijaje azila i izbacivanje stranaca sa kriminalnim dosijeima. Kandidatkinja ekstremne desnice bi ukinula i pravo državljanstva strancima rođenim u Francuskoj i medicinsku pomoć tim licima. Zabranila bi nošenje burke na javnim mjestima, suprotno Macronu.

Marine Le Pen se zalaže za ponovno uvođenje penzije sa 60 godina i ukidanje zakona radu, čemu se protivi kandidat centra. Oba kandidata se slažu da bi radna sedmica trebalo da traje 35 sati.

Macron bi ukinuo 120.000 radnih mjesta u državnoj službi ali bi otvorio 10.000 mjesta u policiji i od 4.000 do 5.000 u prosvjeti.

Marine Le Pen se zalaže za više mjesta u državnim službama kao i 21.000 novih radnih mjesta u policiji i carini.

Macron želi do 2015. godine da za 50 posto smanji upotrebu nuklearne energije, a Marine Le Pen želi da se ukine upotreba energije vjetra.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*