Slovenci odlučili: Ovo su nove mjere koje uvode na granicama

Slovenija će već ove sedmice uvesti tehničke mjere radi smanjenja kolona na granici s Hrvatskom kako bi olakšala život lokalnih stanovnika pred prvomajske praznike kad se zbog sistemskih šengenskih kontrola opet očekuju gužve u saobraćaju, najavio je jučer visoki dužnosnik.

Uredba Evropske unije o sistemskoj kontroli šengenske granice izazvala je goleme kolone na graničnim prijelazima za uskrsne praznike i izazvala zabrinutost za turističku sezonu te su zaredali pozivi slovenskim vlastima da ih zamijeni blažim ciljanim kontrolama.

Uvest će se tehničke mjere i infrastruktura, najavio je državni tajnik u slovenskom MUP-u Andrej Špenga nakon sastanka sa gradonačelnikom Brežica Ivanom Molanom.

Dogovoreno je da se teretni promet usmjerava na velike granične prijelaze poput Bregane/Obrežja, kako bi se lokalno stanovništvo uz manje prijelaze s Hrvatskom zaštitilo od buke i velikih gužvi, rekao je Molan, prenosi Hina.

Teretni promet autocestama će usmjeravati policija i služba za autoceste DARS prema velikim prijelazima, a na manje prijelaze bit će usmjeravani putnički automobili.

Špenga je rekao da će slovenska policija već ove sedmice pristupiti postavljanju signalizacije za upozorenja o prometu pred graničnim prijelazima, uključujući  semafore na prijelazima, kako ne bi nastajale velike kolone i gužve.

– Vjerujemo da ćemo takvim tehničkim rješenjima rasteretiti granične prijelaze. Naš cilj je da izmijenjena šengenska uredba ima što manje utjecaja na život lokalnih stanovnika i na putnike koji prelaze granicu s Republikom Hrvatskom – kazao je Špenga.

Mjere bi trebale biti provedene do četvrtka kad zbog dana Osvobodilne fronte (OF), koji se u Sloveniji nakon osamostaljenja slavi kao neradni državni praznik nazvan Dan otpora okupatoru, počinju “produženi” prvomajski praznici.

Tih dana mnogo Slovenaca, turista, izletnika kreće prema Hrvatskoj kao i slovenskih građana koji u Hrvatskoj posjeduju nekretnine.

(Faktor.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*