MMF strpljivo čeka bh. akcize na gorivo

Međunarodni monetarni fond će hitno reagirati, održati sastanke bordova i nastaviti proceduru u vezi sa aranžmanom za BiH čim budu realizirane obaveze iz Pisma namjere, izjavio je predsjedavajućio Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Prema njegovim riječima, fokus je na zakonu o akcizama i obavezama koje u telekom sektoru ima Federacija BiH.

“MMF očekuje da ćemo svoje obaveze završiti u narednih nekoliko sedmica ili nekoliko mjeseci”, naglasio je Zvizdić.

On je dodao da su svi svjesni da su akcize povezane s velikim sredstvima koje Evropska banka za obnovu i razvoj i druge međunarodne finansijske institucije vežu za kapitalne infrastrukturne projekte.

Dio sredstava MMF-a mogao biti usmjeren u poljoprivredu
“Međutim, svakako da može biti pronađen model kojim će se od povećanih sredstava, koja će od akciza dobiti entiteti, dio biti usmjeren ka poljoprivredi i farmerima. To mogu biti kapitalna ulaganja, plavi dizel ili neki treći način, naravno uz očuvanje fiskalno-finansijske stabilnosti”, ocijenio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara rekao je da je tokom posjete Vašingtonu i sastanaka sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke razgovarano i o partnerskom petogodišnjem ugovoru sa Svjetskom bankom od 750 miliona dolara.

Prema njegovim riječima, u Vašingtonu je prepoznata situacija u BiH i izkazana spremnost za pomoć entitetskim vladama u restrukturiranju sektora kakvi su zdravstvo i željeznice.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*