Susret gradonačelnika Tuzle sa delegacijom Vlade Republike Mađarske

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, u prisustvu svojih saradnika, sastao se, danas, u Gradskoj upravi, sa delegacijom Vlade Republike Mađarske, na čelu sa zamjenikom državnog sekretara Vlade Republike Mađarske, Zsolt Csutorom i ambasadorom Republike Mađarske u BiH Józsefom Négyesijem. Tokom sastanka razgovaralo se o ekonomskoj situaciji u Tuzli i mogućnostima unaprjeđenja saradnje između Grada Tuzle i Republike Mađarske. Istaknuti su projekti na kojima se do sada veoma uspješno sarađivalo na polju ekonomije, u cilju smanjenja broja nezaposlenih, kao jednog od najvažnijih problema u Tuzli i BiH, te projekti u polju obrazovanja, sporta i kulture.

„I narod i Vlada prijateljske Republike Mađarske, učinili su danas, građanima Tuzle i meni posebnu, čast posjetom veoma visoke delegacije, koju predvodi zamjenik državnog sekretara Zsolt Csutora, ambasador Republike Mađarske u BiH Jozsef Negyesi i saradnici. Povod našeg današnjeg susreta je otvaranje konzulata prijateljske Republike Mađarske u Tuzli i imenovanje našeg sugrađanina Alena Durića za počasnog konzula. Razgovarali smo o vezama iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i o prijateljstvu i saradnji. Vi znate da nam je Pečuh dugogodišnji prijateljski grad i da su nam sva dosadašnja iskustva sa Pečuhom i sa Mađarskom pozitivna i da nema negativnih. Mi želimo unaprijediti tu saradnju u što više oblasti života i rada“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Svoje zadovoljstvo nakon ovog susreta izrazio je i zamjenik državnog sekretara Vlade Republike Mađarske Zsolt Csutora, naglasivši da je, tokom boravka u Tuzli, susreo vrijedne, nasmijanje i marljive ljude. Također je uputio i čestitke gradonačelniku Imamoviću na izboru puta koji vodi ka uspjehu te da je neophodno ojačati postojeće veze između Tuzle i Mađarske.

„Odnosi između BiH i Mađarske su odlični, što je nama jako bitno jer smatramo da stabilnost ovog regiona i Balkana počinju upravo ovdje. Imamo izvanredne odnose između vlada, imamo redovne i česte razgovore na najvišim nivoima i Mađarska je opredijeljena da podržava BiH na putu ka EU. Prisustvo Mađara u BiH je sve značajnije i kada je u pitanju EUFOR, mi smo druga država po redu, kada je u pitanju brojnost našeg kontigenta. A zapravo ono zbog čega sam danas tu, i što nam je jako značajno, da poslije Mostara i Banja Luke imamo čast imenovati još jednog počasnog konzula, koji će zastupati interese Tuzle. To je jedan izvanredan poduzetnik i izuzetno dobar čovjek. Ja sam sada prvi puta u Tuzli, ali se nadam i mislim da to nije zadnji puta. Zahvaljujem se na prijemu“, izjavio je zamjenik državnog sekretara Vlade Republike Mađarske Zsolt Csutora.

Pored zamjenika državnog sekretara i ambasadora, današnju delegaciju Vlade Republike Mađarske također su činili šef kabineta zamjenika državnog sekretara Lorant Balla, šef odjela za zapadni Balkan Viktor Matis, ekonomski savjetnik Peter Hetei, konzul Leonora Gulyas i počasni konzul Republike Mađarske za TK i ZDK Alen Durić. Nakon sastanka u Gradskoj upravi delegacije su prisustvovale svečanom otvaranju Konzulata Republike Mađarske u Tuzli, smještenom na prvom spratu TC Dramar, u ulici Branilaca BiH br. 11.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*