Sjednica Regulatorne agencije za komunikacije BiH

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (Agencija) je održalo redovnu 31. sjednicu na kojoj je, između ostalog, usvojilo Plan i program rada Agencije za 2017. i Izvještaj o radu Agencije za 2016. godinu.

Vijeće je odobrilo da se na javne konsultacije uputi Pravilo o izmjeni Pravila 68/2013 o obavljanju djelatnosti davaoca fiksnih javnih telefonskih usluga. Izmjena se odnosi na definiciju usluge „nomadska telefonija“ date u članu 29., i poduzima se u cilju usklađivanja sa potrebama razvoja elektroničkih komunikacija i pojavom novih usluga na tržištima, te imajući u vidu praksu regulatora u okruženju i EU. Izmjenom opisa usluge „nomadska telefonija“ definišu se uslovi  za pružanje usluga koje korisnicima brojeva namijenjenih za uslugu „nomadski pretplatnik“ omogućavaju  spajanje na bilo koju terminalnu tačku mreže putem koje  će ostvariti/primati pozive/poruke koristeći svoj broj, bez obzira na geografsku lokaciju gdje se nalaze. Svi operatori koji pružaju govorne telefonske usluge u fiksnoj mreži u Bosni i Hercegovini, moći će pružati usluge na datim principima.

Vijeće je usvojilo Analizu tržišta poziva koji završavaju u individualnim mobilnim mrežama (veleprodajni nivo). Agencija je izvršila definisanje relevantnog tržišta, te je osnovu podataka dostavljenih od operatora izvršena procjena postojanja operatora sa značajnom tržišnom snagom i predložene su mjere koje je potrebno nametnuti proglašenim operatorima sa značajnom tržišnom snagom.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*