Počela treća godišnja konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u BiH

Treća godišnja konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, koja je danas počela u Neumu, okupila je veliki broj učesnika, predstavnika organa zakonodavne i izvršne vlasti BiH i entiteta, međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH, nevladinih organizacija iz BiH i inozemstva te udruženja novinara.

Cilj konferencije, koju u saradnji sa Misijom OSCE u BiH organizira Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, je prezentiranje godišnjih izvještaja koji su sačinjeni na osnovu praćenje zaključaka prethodnih konferencija kao i drugih prepoznatih prioriteta u oblasti ljudskih prava i sloboda.

Uspješan rad konferencije učesnicima su poželjeli predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PS BiH Borislav Bojić, generalna tajnica Evropske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava Debbie Kohner, te zamjenica direktora Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH Jasna Dobricik.

Bojić je istaknuo da veliki broj učesnika na konferenciji svakako pokazuje koliki značaj se pridaje ovoj ozbiljnoj raspravi, diskusiji i debati o ljudskim pravima u BiH te dodao da tokom dva dana treba iskoristiti i šansu i za bolje upoznavanje kako bi se u budućnosti bolje koordiniraju aktivnosti koje se vode u oblasti ljudskih prava.

O napretku u realizaciji zaključaka sa prethodnih konferencija, novim izazovima kao i konkretnim aktivnostima Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, učesnike je upoznao predsjedavajući ovog radnog tijela Predstavničkog doma PS BiH Mirsad Isaković.

Prvi dan konferencije protekao je u razmatranju napretka u realizaciji zaključaka sa dvije prethodne godišnje konferencije koje su sa ciljem sagledavanja stanja u oblasti ljudskih prava organizirane u Bijeljini i Mostaru.

Osim toga, diskutira se i o izazovima sa kojima se susreću institucija ombudsmena za ljudska prava, zatim o izradi Programa za suzbijanje diskriminacije u BiH kao i studiji Westminsterske fondacije za demokratiju “Jačanje kapaciteta PSBiH za zaštitu i promociju ljudskih prava”.

Predviđeno je da rad Konferencije sutra bude okončan usvajanjem zajedničkih zaključaka koji bi institucijama u Bosni i Hercegovini trebali biti vodilja za sistemski rad na zaštiti ljudskih prava u BiH u narednom periodu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*