U Sarajevu sastanak o prevazilaženju krize Agrokora u BiH

Povjerenik hrvatske vlade za “Agrokor” Ante Ramljak danas će u Sarajevu s predstavnicima vlasti, te „Agrokorovih“ firmi u BiH razgovarati o krizi u tom koncernu i planovima za buduće poslovanje u situaciji kada Agrokor dobavljačima robe u BiH duguje 130 miliona BAM.

Kako je potvrđeno iz Vijeća ministara BiH, Ramljak će se u Sarajevu sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i predstavnicima firmi „Agrokor“ Grude, „Ledo“ Čitluk, „Zvijezda“ Sarajevo, „Konzum“ Sarajevo, „Velpro Sarajevo“ i „Superkartica“ Sarajevo.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović te ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, kako je potvrđeno, zbog ranije preuzetih obaveza neće biti u mogućnosti da prisustvuju sastanku, iako je to bilo u planu.

Dobavljači žele garancije da će dobiti novac
Očekuje se da budu vođeni razgovori o poslovanju “Agrokorovih” firmi u BiH koje zapošljavaju više od pet hiljada ljudi. Nositelj poslovnih aktivnosti “Agrokora” u BiH je trgovinski lanac “Konzum” koji posluje kao samostalna firma.

Najveći dio poslovanja “Agrokorove” tvrtke-kćerke u BiH ostvaruju na području Federacije BiH. U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u “Agrokoru” ispostavilo se kako su dugovanja prema dobavljačima s područja FBiH trenutno na nivou od oko 130 miliona konvertibilnih maraka (BAM).

“Agrokorove” tvrtke u BiH pritom nisu opterećene kreditima i stabilno posluju, a dobavljači su iskazali interes za nastavak saradnje uz uvjet da im se pruže garancije za redovno plaćanje isporučene robe.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*