Former Kosovo prime minister Ramush Haradinaj (R) sits next ot his lawyer Rachel Lindon (L) as he waits in the courthouse of Colmar, eastern france, on March 6, 2017, during the appeal court proceedings on his extradition case. Haradinaj was arrested in France in January 2017 under an international warrant issued by Serbia, which wants him tried for alleged war crimes committed during the 1999 conflict. / AFP PHOTO / Sebastien Bozon

Haradinaj oslobođen, sud odbio zahtjev Srbije za izručenje

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru, na današnjem ročištu, odbio je zahtjev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Haradinaj je odlukom suda oslobođen i u roku od 24 sata može da se vrati na Kosovo.

Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu potjernice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mjere, pustio da odluku o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi. Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta i 6. aprila.

Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocjenu da je riječ o političkom procesu protiv njega.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim dokazima koji su proslijeđeni sudu u Kolmaru. Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

U međuvremenu, predsjednik Albanije Bujar Nišani potpisao je ukaz kojim je dodijelio državljanstvo Haradinaju i njegovoj supruzi Aniti, ali je Ministarstvo pravde saopštilo da to ne može biti osnov za eventualni zahtjev za njegovo izručenje Tirani.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*