Ante Ramljak u Sarajevu: Neću širiti lažni optimizam, ali sačuvat ćemo 5.200 radnih mjesta u BiH

Zaključeno je da će se sve učiniti za očuvanje 5.200 radnih mjesta i kako se kriza iz Hrvatske ne bi prelila u Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje regiona.

Povjerenik Vlade Hrvatske Ante Ramljak se zahvalio Denisu Zvizdiću na prilici za prezentaciju trenutne situacije u Agrokoru. Kazao je da je finansijska situacija u koncernu i kompanijama u Hrvatskoj vrlo alarmantna.

“U uvodnom izlaganja, kad sam imenovan za povjerenika, kazao sam da je ovo bitka s vremenom, bitka za zaposlene, za dobavljače i njihove zaposlenika i ta bitka još traje. Ja nemam namjeru širiti lažni optimizam i u ovom trenutku ne mogu reći da je situacija nešto bitno promijenjena. Ta situacija se nije prelila u zemlje regije, ali se moramo baviti izvornim problemom u Hrvatskoj. Naši kupci i naši klijenti imaju još zaposlenih pored tih 5.200 i želim poručiti da ćemo napraviti sve da ne dođe do smanjenja broja zaposlenih, da radna mjesta ostanu sigurna. Mi ćemo plaćati svoje račune na vrijeme, a onda ćemo se truditi i da zadovoljimo ostale potrebe”, zaključio je Ramljak.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić je kazao da je ovo bio prvi u nizu sastanaka koji će se održavati zbog plana restruktuiranja Agrokora.

“Na današnjem sastanku smo govorili o narednim koracima i izazovima pred kojima se nalazi BiH kada su u pitanju kompanije koje djeluju u BiH. Zaključak je da svi moraju realizirati svoje obaveze i plaćati račune. Moraju se plaćati obaveze prema uposlenicima i dobavljačima na bazi hronološkog redoslijeda”, kazao je Zvizdić.

Dodao je da će plan aktivnosti sadržavati način restruktuiranja i sprečavanje utjecaja na kompanije koje djeluju u okviru koncerna Agrokor u BiH, te da je s Ramljakom dogovoreno da će taj plan biti patentiran u narednih 15 dana.

“Jako smo zainteresirani za očuvanje postojećih radnih mjesta. To je 5.200 uposlenih ljudi i svakako se otvorila tema za to da se neće poduzimati bilo kakve mjere koje bi značile izvlačenje kapitala za sanaciju centrale u Hrvatskoj. Potrudit ćemo se da se to ne desi. Mi iz BiH smatramo da bilo kakva sanacija Agrokora ne bi mogla ići na štetu domaćih kompanija u BiH”, izjavio je Zvizdić.

Naglasio je da je izuzetno važan optimizam koji izražava Ramljak u smislu da će se ova priča završiti pozitivno, što je važno za BiH, ali i za cijelu regiju.

Zvonimir Novak, pomoćnik ministrice privrede Hrvatske. zahvalio se za konstruktivan sastanak.

“Objasnili smo razloge za donošenje zakonskog rješenja i njegovu primjenu u slučaju Agrokor. Generalni zaključak je da mora postojati dijalog i komunikacija bez skrivenih namjera i samo tako možemo spasiti cijelu situaciju”, rekao je Novak.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula istakao je da Konzum posluje po zakonima BiH i u svim dosadašnjim inspekcijskim nadzorima i svim plaćanjima uredno izmiruju svoje porezne i carinske obaveze.

Dogovoreno je da se plan aktivnosti predloži za 15 dana kada će se održati novi sastanak o krizi u tom koncernu i planovima za buduće poslovanje.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*