Kako unaprijediti prava i polažaja osoba s invaliditetom

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradanji s UNICEF-om   u zgradi Ujedinjenih nacija održat će promociju dokumenta „Strategija za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine“.

Na prezentaciji će se medijima obratiti federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i glavna predstavnica UNICEF-a Geeta Narayan, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Bosna i Hercegovine je 2008. godine donijela dokument Politika u oblasti invalidnosti u BiH , a 2009. godine usvojila UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i time preuzela obavezu da pitanja od značaja za položaj osoba s invaliditetom rješava u duhu ovog pravnog instrumenta, odnosno u pravcu izgradnje pravičnog društva i jednakih prilika za osobe s invaliditetom, s krajnjim ciljem njihovog uključivanja u sve segmente društva.

Kako je period implementacije prvog strateškog dokumenta za oblast invalidnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine istekao krajem 2015. godine, radna grupa Vlade FBiH je pripremila Strategiju za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji BiH (2016-2021), koju je Federalna vlada usvojila 23. decembra 2016. godine.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*