Bh. vanjskotrgovinski deficit u prvom kvartalu povećan i iznosi 1,5 milijardi KM

Deficit vanjskotrgovinske razmjene BiH u prvom kvartalu 2017. iznosio je 1,5 milijardi KM i povećan je u odnosu na isti period prošle godine, navedeno je na prezentaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH koja je održana danas u Sarajevu.
U BiH je u tri mjeseca ove godine uvezeno robe u vrijednosti 4,05 milijardi KM, dok je bh. izvoz iznosio 2,55 milijardi KM.

Belma Hasić iz Sektora za makroekonomski sistem VTKBiH precizirala je da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 63,1 posto, dok je u prvom kvartalu 2016. iznosila 64,9 posto.

Istaknuto je da je još rano govoriti da li je uzrok velkog deficita stupanje na snagu adaptiranog sporazuma o stabilizaciji pridruživanju s EU, ali je evidentno da je glavni uzrok izvoz proizvoda niže dodane vrijednosti, odnosno sirovina i poluproizvoda, i uvoz proizvoda više dodate vrijednosti tj. finalnih proizvoda.

Glavni trgovinski partneri BiH u posmatranom periodu bili su Hrvatska (uvezeno 628,7 miliona KM, izvezeno 299,6 miliona KM), Srbija (uvezeno 552,8 miliona KM, izvezeno 250,6 miliona KM), a slijede Njemačka, Italija i Slovenija.

Po sektorskoj strukturi u uvozu prednjače mašine, aparati, mehanički uređaji, kotlovi, vozila i oružje; agroindustrijski sektor, te hemijski i farmaceutski proizvodi, đubriva, plastika, kaučuk i guma.

U strukturi izvoza dominiraju sektori drvo, papir i namještaj; mašine, aparati, mehanički uređaji, kotlovi, vozila i oružje, te rude i metali.
(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*