Ekološka akcija „Youth Earth day“ u Požarnici

 

U sedmici posvećenoj planeti Zemlji u više od 150 zemalja širom svijeta, 22. aprila se obilježava Dan planete Zemlje (eng. Earth Day). Kancelarija Youth Build International u Bosni i Hercegovini u suradnji sa Omladinskom grupom Omladinskog resursnog centra Tuzla iPRONI Centrom za omladinski razvoj iz Brčkog je u tu čast organizirala ekološku akciju „Youth Earth day“.

Akcija je održana danas na lokaciji područne Osnovne škole „Požarnica“.Dvadeset volontera Omladinske grupe je, zajedno sa 50 marljivih osnovnoškolaca i susretljivim nastavnim osobljem, imalo čas u prirodi i zasadilo u dvorište škole razne vrste cvijeća i zimzelenog drveća. Učenici su imali priliku osvojiti majice odgovarajući na pitanja vezana za ekologiju. Omladinci i osnovnoškolci su uz druženje i učenje na svježem zraku,sa podrškom nastavnog i drugog osoblja škole, posadili 45 cvijetnih sadnica i 40 čempresa.

Osmijesi na licima učenika i njihova volja za radom su jasan pokazatelj uspješnosti akcije. Vršnjaci koji su promatrali akciju kroz prozor nisu mogli izdržati da ne izađu i pridruže se uljepšavanju školskog dvorišta. Pedagogica škole je posebno pohvalila ovu akciju ističući njen pedagoški aspekt, jer je sve bilo organiziramo na način da su učenici bili u centru pažnje.

Područnu Osnovnu školu u Požarnici pohađaju većinski djeca povratničkog stanovništa pa je njihovo učešće u ovoj akciji od velikog značaja za procese pomirenja. Akcija je protekla u pozitivnoj atmosferi te bi svakako trebalo biti više ovakvih aktivnosti saradnje neformalnih i formalnih struktura obrazovanja.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*