03.05.2011., Zagreb - U Hondlovoj ulici u blizini krizanja sa Maksimirskom, vjetar je srusio stablo. Stablo je polomilo zicanu ogradu i palo na kolnik. Vatrogasci su uklonili stablo s ulice. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Bihać: Olujni vjetar rušio stabla i krovove, građanima preporučeno ograničeno kretanje

Olujni vjetar koji je danas pogodio šire područje Unsko-sanskog kantona prouzročio je značajne štete, prvenstveno na području Grada Bihaća, a građanima je poručeno da izbjegavaju kretanje u blizini drveća i parkovima.

Olujni vjetar u Bihaću danas je podizao krovne konstrukcije, rušio stabla, kontejnere, kante za smeće, oglasne stubove i reklame. Oštećen je i dio krova na dvorani “Luke”, koja je danas dobila LED rasvjetu.

Crijep sa krovova ugrožavao je automobile i prolaznike, a na svu sreću, stablo koje se urušilo u Gradskom parku nije povrijedio prolaznike.

Iz Zavoda za prostorno uređenje Bihaća uputili su apel građanima da izbjegavaju kretanje kroz nekoliko područja u gradu, radi izbjegavanja opasnosti od lomljenja grana i padanja drveća, čime bi bila ugrožena sigurnost prolaznika. Također, vozačima koji imaju parkirana vozila u blizini drveća koje pripada Gradskom parku, savjetovano je da ih uklone.

“S obzirom na nepogodu u našem gradu, izašli smo na teren i ustanovili da je u Gradskom parku srušeno jedno stablo i puno je grana odlomljeno, tako da je park do daljnjeg zatvoren za prolaznike. Zatvoreni su i svi pripadajući gelenderi, kao i Žegarska aleja. Pješacima je sugerisano da obrate pažnju i na saobraćajnicu ispred Ekonomskog fakulteta u kojoj se nalaze velika stabla zbog njihove sigurnosti”, kazala je za naš portal Edina Osmanović, direktorica Zavoda.

Policija je danas preusmjeravala saobraćaj i na dijelu magistralnog puta koji prolazi pored zgrade “Agrama” u izgradnji, a koja se nalazi u centru grada. Naime, zbog potencijalne opasnosti i koja prijeti sa gradilišta prvenstveno od kranova pripadnici Policijske uprave su preusmjeravali saobraćaj preko parkinga, što je izazvalo velike gužve u saobraćaju.

Kako su na kazali u Zavodu za prostorno uređenje, oni nisu nadležni da proglase elementarnu nepogodu, već da bi, ukoliko bude potrebno, to trebao učini Štab civilne zaštite.

Iz Civilne zaštite USK za naš portal su kazali da su u stalnom kontaktu sa općinskim štabovima civilne zaštite te da, prema posljednjim informacijama, nema ozbiljnijih problema u ostalim općinama kantona.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*