BiH jača bankarski sektor uz pomoć 56,6 miliona eura Svjetske banke

Novim zajmom od 56,60 miliona eura, kojeg je Svjetska banka (WB) danas odobrila, podržat će se ključne reforme finansijskog sektora u Bosni i Hercegovini.
Projekt jačanja bankarskog sektora će pomoći BiH da unaprijedi regulativu i nadzor nad bankama, prevaziđe slabosti u bankarskom sektoru, uspostavi okvir za restrukturiranje banaka i ojača upravljanje i poslovanje entitetskih razvojnih banaka.

Bankarski sektor u BiH se još uvijek suočava sa posljedicama svjetske finansijske krize, koja je oslabila finansijski sistem i finansijske institucije u zemlji.

Nakon prosječnog godišnjeg rasta kredita od 20 procenata u periodu 2004-2008., rast kredita privatnom sektoru se na kraju 2009. počeo smanjivati. Od tada, rast kredita iznosi tek 2-3 procenta godišnje, a pristup finansiranju je predstavljao ograničenje za razvoj preduzeća i ekonomski rast.

Iako u širem smislu bankarski sistem u BiH ostaje pouzdan, još uvijek postoje značajne slabosti, koje zahtijevaju jačanje institucionalnog, regulatornog i okvira za nadzor, kaže se u saopćenju Svjetske banke.

– Održavanje stabilnosti finansijskog sektora je osnovni uslov za makro-finansijsku stabilnost, što je zauzvrat preduslov za ekonomski rast – kaže Tatiana Proskuryakova, šef ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Dodala je da će Svjetska banka putem ovog projekta pružiti, kako savjetodavnu, tako i finansijsku pomoć za održavanje stabilnosti i razvoj finansijskog sektora u BiH, od čega će koristi imati i građani.

Ovaj projekt je dizajniran da osigura da predložene aktivnosti u bankarskom sektoru budu u potpunosti usklađene između entiteta, stvarajući jedinstveno okruženje za poslovanje banaka. To će pružiti stabilnost, transparentnost i predvidivost za banke i nadzorne organe, stvarajući stabilniji i otporniji finansijski sektor od čega će koristi imati jednako poslovni subjekti, kao i građani.

Također je obezbjeđena i komplementarna tehnička pomoć putem Centra za finansijsko savjetovanje Svjetske banke iz Beča (FinSAC) i uz podršku britanske ambasade u Sarajevu.

Portfelj aktivnih projekata Svjetske banke u BiH obuhvata 12 projekata, ukupne vrijednosti 557 miliona $. Oblasti za koje se pruža podršku su transport, zapošljavanje, energetska efikasnosti, lokalna infrastruktura, okoliš, šumarstvo i upravljanje vodama.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*