Skoplje: Hojt Brajan Ji danas sa ključnim akterima krize u Makedoniji

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju Hojt Brajan Ji danas će se u Skoplju sastati sa liderima SDSM Zoranom Zaevim i VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim. Planiran je i susret sa makedonskim predsjednikom Đorgjem Ivanovim, kao i sa novoizabranim predsjednikom Sobranja, Talatom Džaferijem.

Ji se juče, po dolasku u Skoplje, sastao sa liderima parlamentarnih političkih grupa makedonskih Albanaca.
Lider najveće albanske stranke, Demokratske unije za integraciju (DUI), Ali Ahmeti rekao je da je na sastanku razgovarano o Talatu Džaferiju, kao i o vraćanju demokratskih procesa u zemlji.

Ahmeti je kazao da Džaferi ima podršku međunarodne zajednice i da tu realnost treba da prihvati i VMRO-DPMNE.

“Sekretar je bio veoma jasan – da Makedoniji u ovom trenutku treba stabilnost, da se procesi odvijaju na pravom putu i da institucije funkcionišu”, naglasio je Ahmeti.

U zgradi Sobranja 27. aprila došlo je do nemira nakon što je nekadašnji komandant Oslobodilačke nacionalne armije Talat Džaferi, glasovima SDSM-a i albanskih partija, izabran za predsjednika parlamenta.

Iz MUP-a je saopšteno da su građani, koji su protestovali u organizaciji pokreta “Za zajedničku Makedoniju”, nasilno ušli u zgradu Sobranja, te da je prilikom narušavanja javnog reda i mira povrijeđeno oko 100 osoba.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*