Novi naftni kolaps, smanjene cijene goriva i u BiH

Cijena američke “lahke” nafte (WTI) je na berzi u New Yorku pala ispod 45 dolara za barel.

Povećanje proizvodnje nafte iz naftnih škriljaca u SAD-u remeti napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da podigne cijene tog energenta.

To je i prvi put od novembra, kada je OPEC dogovorio smanjenje proizvodnje, da je cijena “skliznula” ispod 45 dolara za barel, prenosi Bloomberg.

Iz Federalnog ministarstva trgovine je za Faktor potvrđeno da je pad cijena sirove nafte uzrokovao i smanjenje cijena goriva za 5 feninga na pumpama u Federaciji BiH. Nova smanjenja nisu najavljivana.

Američka lahka nafta WTI za junske isporuke pala je za čak 1,76 dolara na 43,76 dolara na robnoj berzi u New Yorku, a u Londonu se trgovala po cijeni od 45,06 dolara. Buduće cijene WTI jučer su zabilježile pad od 2,30 dolara, na 45,52 dolara.

Sjevernomorska nafta “brent” za isporuku u julu pojeftinila je za čak 1,74 dolara na 46,64 dolara za barel, na ICE evropskoj berzi u Londonu, piše B92.

Najnoviji kolaps cijena “crnog zlata” posljedica je povećanja proizvodnje u SAD-u, koji prijeti da ugrozi preduzete rezove, i pored obećanja OPEC-a i Rusije da će i u drugoj polovini godine nastaviti sa smanjenjem proizvodnje.

– Tržište gubi nadu da će višak globalne ponude nestati zahvaljujući rezovima OPEC-a – izjavio je analitičar kompanije Global risk management Michael Poulsen.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*