Grad i snijeg uništili maline u Srbiji: Imaju li proizvođači u BiH razloga za strah

Posljedice aprilskog snijega, a zatim i grada koji se prije dva dana obrušio na sela u zapadnoj Srbiji, za malinare i uzgajivače jagoda, šljiva, kupina, mjere se desetinama miliona maraka.

Stručnjaci za voćarstvo procijenili su da je od aprilskog snijega u ovim krajevima oštećeno oko 455 hektara pod malinama, kupine su uništene na oko 140, a šljive na skoro 750 hektara. Šteta je samo u općini Krupanj procijenjena na oko 150 miliona dinara (2,3 miliona KM), a ukupna se mjeri milijardama dinara, piše današnji Blic.

Prema prvim procjenama, u Srbiji je uništeno oko 70 posto zasada jagodičastog voća.

– U ovom trenutku najviše strahujemo za zasade malina – kaže Radovan Tomić iz Studenice.

– Januarski mraz uništio je 60 posto roda malina, ono što je preostalo prepolovio je snijeg u aprilu, sad se i grad urotio. Ranije sam sa 60 ari ubirao 10 tona malina, biće dobro ako ove godine uberem dvije – rekao je Dragan Vukajlović, malinar iz sela Dub kod Bajine Bašte.

Uzgajivači u BiH strahuju da bi i njihovi usjevi mogli biti pod udarom vremenskih neprilika kakve su zabilježene u Srbiji. Međutim, prognoze nadležnih službi ne ukazuju na to da će se nevrijeme iz Srbije u tolikoj mjeri preseliti i u BiH.

Bh. malinari su već tokom aprila iskusili minuse i snijeg koji je uništio zasade širom BiH. Stradale su mnoge općine uključujući i Maglaj. Najviše uništenih zasada maline i kupine je u selima Kopice, Domislica, Čobe i Oruče, gdje se ove godine očekivao urod od minimalno 250 tona. Malinari iz ovog kraja pretrpjeli su stopostotnu štetu uslijed nedavnih snježnih padavina i mraza.

– Štete je teško precizno procijeniti, ali može se reći da iznose od 40 do 50 posto, a novčano iskazano to je od 400 do 500 hiljada maraka, samo za područje općine Maglaj. U cijeloj BiH štete su velike, kako na zasadima jagodičastog voća tako i na stablašicama. Samo u sektoru jagodičastog voća štete se u cijeloj zemlji procjenjuju na oko 40 miliona KM – izjavio je Salih Mujanović, predsjednik Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

I dok se finansijska šteta još sabira, jedno je izvjesno: zbog uništenih voćnjaka ove godine će i cijene voća biti veće, a proizvođači i prodavači morat će mnogo više da uvoze.

Faktor.ba

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*