U bratunačkom naselju Glogova obilježeno stradanje 65 civila

U bratunačkom naselju Glogova danas je, u prisustvu više stotina građana, predstavnika Islamske zajednice, vlasti i udruženja žrtava, obilježena je 25. godišnjica jednog od najvećih zločina u historiji ovog prostora, kada su 9. maja 1992. godine zločinci ubili 65 nedužnih bošnjačkih civila.

Zločin se dogodio na dan kada Evropa i svijet obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Kako je rečeno tokom obilježavanja ove godišnjice zločina, tada su udruženim snagama bratunačka Teritorijalna odbrana, bratunačka policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati  strijeljali 65 bošnjačkih civila, ovdašnjih mještana.

Najmlađe žrtve su bili Muharem Ibišević, koji je imao 16 godina i godinu dana stariji njegov brat Mujo, dok je u svirepom zločinu ubijen i njihov otac Mustafa.

Obilježavanje zločina u Glogovoj je održano u okviru 11. dana sjećanja na genocid u ovom podrinjskom mjestu. Trećeg maja je započelo obilježavanje u Hranči, a do sredine maja će biti upriličeno još nekoliko značajnih događaja.

Centralni događaj je svake godine kolektivna dženaza žrtvama zločina, koja će biti klanjana 12. maja na mezarju Veljaci u centru Bratunca. Ove godine će biti klanjana dženaza za osam žrtava.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*