Godišnja skupština Udruženja poslodavaca TK

Grupacija poslodavaca Tuzlanskog kantona pri Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine održala je redovnu godišnju Skupštinu na kojoj su usvojeni dokumenti Izvještaj o radu upravnog odbora  i donesen Plan i program rada UO za naredni period.

Izmedju ostalog, tokom rada Skupštine, delegati – poslodavci su iznijeli nedvojbene stavove koji se ogledaju u sljedećem:

Traži se efikasniji i energičniji pristup od svih izabranih predstavnika poslodavaca prema svim nivoima vlasti i institucijama sistema za bolji poslovni ambijent, dd svih nivoa vlasti i institucija sistema se traži da stavove poslodavaca trebaju i moraju nedvojbeno uvažavati.

Zahtjeva se zaustavljanje emitovanja bilo kakvih novih obaveza poslodavcima, dok se ne desi obećano smanjenje poreza i doprinosa zagovaranih  u reformskoj agendi i uvedu poticajne mjere.

Skupština GP TK ocjenjuje neprihvatljivim da Javni poziv za samozapošljavanje za područje Tuzlanskog kantona bude otvoren u trajanju 3 do 5 minuta.

Traži se od svih institucija vlasti da svojim djelovanjem omoguće da Tuzlanski kanton zauzme mjesto koje mu po značaju i potencijalima pripada.

Zahtjeva se uvodjene efikasnijeg sistema obrazovanja kako bi se školovali kadrovi za potrebe poslodavaca, a ne za potrebe biroa.

Od institucija vlasti se zahtjeva da svojim činjenjem povećaju stepen pravne sigurnosti i zaštite domaće poslodavce od negativnih pojava sa kojima smo suočeni u posljednje vrijeme.

Pozivaju se poslodavci sa cjelokupnog prostora Bosne i Hercegovine da se uključuju u udruženja poslodavaca na svim nivoima kako bi artikulisali svoje stavove prema isntitucijama vlasti i na taj način zaštitili svoje interese.

Poslodavci nemaju namjeru bilo šta lično tražiti za sebe, nego traže rasterećenje privrede i oslobađanje parafiskalnih nameta kako bi povećali broj radnih mjesta i spriječili egzodus radno sposobnog stanovništva iz naše države.

Poslodavci se nude vlastima svih nivoa da budu partneri u pravljenju uslova za domaće i strane investitore. Takođe, poslodavci su ti koji znaju kako napraviti dobar posao i biti uspješan te sa svojim znanjem i iskustvom mogu mnogo doprinijeti boljem životu. Poslodavci kroz poreze i doprinose svojim radom pune budžete sa gotovo 80% te imaju pravo i obavezu da znaju gdje i kako se ta sredstva troše. Samo kao partneri vlasti možemo i bolje i brže prema razvijenim zemljama Evrope i svijeta, saopćavaju iz Udruženja poslodavaca TK .

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*