59198c3b-4310-4b37-ba30-1d0c0a0a0a80-jaja-frizider-1-700x402

Nije preporučljivo jaja čuvati u vratima frižidera

Naučnici su otkrili zašto se jaja, u svakom slučaju, ne mogu čuvati u vratima frižidera kako to većina domaćica čini.
Ispostavilo se da to nije najhladnije mjesto i da skladištenje jaja na ovaj način može dovesti do razvoja patogene Salmonele.

Skladištenje jaja na ovaj način može dovesti do razvoja patogene Salmonele, rezultati su studija objavljenog u izdanju Good Housekeeping. Kao što je navedeno u članku, temperatura na vratima se stalno mijenja. Razlike proizlaze iz činjenice da smo povremeno otvaritli frižider i pustili u topli vazduh. Stoga,treba uzeti u obzir da su vrata najtoplije mjesto u frižideru.

Nepravilno skladištenje može dovesti do ozbiljnih bolesti – salmonelom. Uzročnik salmonele se “budi” samo u toplom okruženju.

Također, stručnjaci ne preporučuju da jaja često premiještaju između hladnog i toplog okruženja – na primjer, između vruće kuhinje i frižidera.

Korisna svojstva jaja se već znaju. Američki naučnici su otkrili da jaja blagotvorno djelujuju na zdravlje mozga i vaskularnog sistem  Samo 1 jaje dnevno može smanjiti rizik od moždanog udara u budućnosti za 12 posto. Ova namirnica korisno utiče na srce.

Stvar je u tome da jaja sadrže antioksidanse koji smanjuju nivo “pritisaka” kiseonika na ćelije i smanjuju upale. Protein koji se nalazi u njima u velikim količinama, smanjuje pritisak na krvne sudove.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*