Kan: Početak ovogodišnjeg izdanja najznačajnijeg svjetskog festivala posvećenog filmu

U Kanu danas počinje jubilarni 70. Međunarodni filmski festival na kojem će se 19 filmova takmičiti za prestižnu Zlatnu palmu. Manifestaciju, koja će trajati od 17. do 28. maja, otvoriće novi film reditelja Arnoa Deplešena (Arnaud Desplechin) “Les Fantomes d’Ismael” (Duhovi Ismaila).

Tokom festivala biće prikazano oko 50 dugometražnih filmova u takmičarsku dijelu festivala i u drugim sekcijama.

Među rediteljima koji se takmiče za Zlatnu palmu, jedino je Austrijanac Mihael (Michael) Haneke već dobio tu nagradu i to dva puta, 2009. za film “Bijela traka” i 2012. za “Ljubav”. Ove godine će predstaviti djelo “Happy End” (Sretan kraj).

Predsjednik žirija biće španski reditelj Pedro Almodovar, a domaćin ceremonije italijanska glumica Monika Beluči (Monica Bellucci).

Na festivalu će biti prikazano i ostvarenje dobitnika Gran prija 1967. godine, film jugoslovenskog reditelja Aleksandra Petrovića “Skupljači perja”, u okviru programa “Kan klasik”.

Zlatna palma, koja ima 118 grama čistog zlata, ove godine će povodom jubileja imati 167 sitnih dijamanata. Nagradu vrijednu oko 20.000 eura izrađuje draguljarska kuća Chopard (Šopar).

Zaštitno lice na velikom plakatu ovogodišnjeg festivala je italijanska glumica Klaudija Kardinale.

Sigurnosne mjere za vrijeme trajanja ovogodišnjeg festivala biće pojačane.

Prošle godine 14. juna, na francuski nacionalni praznik, Dan Bastilje, u obližnjoj Nici u terorističkom napadu ubijeno je 86 osoba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*