Podržimo oboljele od dijabetesa na DIATRON-u 19. maja

Udruženje dijabetičara Tuzlanskog kantona „Plavi krug“ organizuje 19. maja u Tuzli DIATRON – diabetički polumaraton- trka podrške oboljelim od dijabetesa i promocija zdravlja.

Diatron će biti upriličen na Trgu slobode Tuzla , sa početkom u 10,00 sati.Start trke podrške je u 12,00 sati. Programom su predviđene i druge brojne aktivnosti, koje su uvod u utrku: djeca će crtati na trgu, nastup DJ-a, zatim mjerenje šećera u krvi, BMI savjetovanja i razgovori sa ljekarima I farmaceutima.

Pobjednicima će biti uručene prigodne nagrade. Bit će nagrađeni i najbolji crteži. Svi koji završe trku (trčanjem, šetanjem na rolama ili biciklu) dobijaju zahvalnice.

Svi smo pobjednici jer smo napravili korak ka zdravlju. Pokret je život. Zaustavite diabetes prije nego on zaustavi vas, poručuju iz Plavog kruga.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u svom godišnjem izveštajuiz 2002. godine naglasila da su smrtnost, oboljevanje i invaliditet, koji su povezani sa hroničnim nezaraznim bolestima, odgovorni za više od 60% smrtnosti u svijetu, a da su nezdrav način ishrane i manjak fizičke aktivnosti glavni faktori rizika tih bolesti.

Šećerna bolest ili diabetes mellitus, jedna je od vodećih hroničnih bolesti naše populacije, a direktno je vezana uz stil života.

Stručnjaci su ocjenili da je globalna epidemija dijabetesa jedan od najvećih zdravstvenih izazova 21. vijeka. Zbog sve većeg broja oboljelih, brojnih komplikacija, velikih troškova liječenja, čestih odsustvovanja sa posla i skraćenog radnog i životnog vijeka oboljelih, dijabetes predstavlja veliko opterećenje za zdravstveni sistem i ekonomski razvoj svih zemalja, posebno zemalja u tranziciji.

Sport  je danas “medij” kojim se šire poruke mira, jednakosti i prijateljstva među ljudima. Redovna fizička aktivnost jedan je od ključnih faktora za zdrav život. Nemoguće je nabrojati sve pozitivne aspekte fizičke aktivnosti. Bez sumnje neke od njih su: unapređenje zdravlja i kvaliteta života, produžuje očekivano trajanje života i smanjuje rizik za hronično nezaraznih bolesti kao što su bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, maligne bolesti i sl.

Želimo li živjeti u civilizovanom društvu i društvu u kojem vladaju odgovornosti za budućnost naše djece, moramo djelovati i posvetiti se omasovljenju sporta, jer to na kraju  predstavlja korist i za pojedinca i za društvo u cjelini.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*