Zašto kasni izrada pasoša?

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) oglasila se povodom kašnjenja prilikom izrade novih pasoša za državljane BiH.

U prethodnom periodu zaključen je ugovor na period od jedne godine sa dobavljačem pasoških knjižica čim je osiguran kontinuitet u izdavanju putnih isprava za građane Bosne i Hercegovine, naveli su iz ove agencije.

“Trenutni dobavljač vrši izradu pasoških knjižica u smanjenom kapacitetu, a zbog nedostatka repromaterijala čija se isporuka očekuje u narednom periodu od mjesec dana”, stoji u saopštenju.

Zbog navedenih tehničkih razloga, te smanjenog kapaciteta izrade pasoških knjižica, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i hercegovine (IDDEEA) nije u mogućnosti da u punom kapacitetu vrši personalizaciju i isporuku pasoša na lokacije nadležnih organa.

“S tim u vezi, IDDEEA u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima čini sve da u ovom periodu odgovori na zahtjeve za izdavanje pasoša u što kraćem roku, te informišemo da nema nikakve bojazni da će građani ostati bez putnih isprava”.

“Informišemo javnost da je navedeni tehnički problem kod dobavljača u fazi rješavanja, te da imamo čvrsta uvjeravanja dobavljača da će se problem nedostatka repromaterijala riješiti u što kraćem roku, čime će se normalizovati cjelokupan proces izdavanja pasoša”.

“Molimo građane za razumijevanje, a da ukoliko se radi o tzv. hitnim slučajevima (liječenje u inostranstvu, bolest i smrt člana uže porodice) građani pokreću postupak izdavanja putnih isprava u roku kraćem od propisanog, u kojem slučaju će se putne isprave izdavati bez dugotrajne procedure. Cijena i naknada za izdavanje ovih putnih isprava ista je kao cijena putne isprave izdate u redovnom postupku”, poručuju iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*