Filmmusicorkestar u Tuzli:Film i muzika ruku pod ruku

U povodu skorašnjeg nastupa zagrebačkog Filmmusicorkestra u bašti tuzlanskog Narodnog pozorišta, razgovarali smo s Elmom Burnić, pjevačicom ovog sve popularnijeg sastava.

Filmska glazba oduvijek je plijenila pozornost stručne, ali i šire publike. Brojni su hitovi s filmskog platna nastavili svoj život i nakon kina. U čemu je magija ove priče?

-Svaka pjesma nosi jedinstvenu atmosferu, jedan ‘komadić’ vremena i prostora koji slušatelje uvijek iznova vodi na, njima draga, putovanja. To su, možda, ‘putovanja’ koja su obilježila njihovo djetinjstvo, mladost, prva zaljubljivanja ili druge lijepe okolnosti koje žive u prošlosti. Filmmusicorkestar ih, s velikim veseljem, iznova oživljava i dijeli sa svojom, uvijek dobro raspoloženom, publikom. To je svakako nastavak dobrih filmova drugim sredstvima, u ovom slučaju muzikom.

Postoji li neki ključ po kome birate pjesme za svoje nastupe?

– Odabiremo pjesme koje su nam svima drage, a izbor je zaista velik, obzirom da se radi o regionalnoj, ali i svjetskoj kinematografiji. Dopuštamo da nas vodi intuicija i to se pokazalo najboljim ključem, jer odluke donosimo zajedno i međusobno uvažavamo različite ukuse. Repertoar slažemo vodeći računa o dinamici programa te o njegovoj ‘uvertiri’ kao i o finalu. Pjesme se na neki način pretapaju, iz jedne u drugu.

Nakon brojnih nastupa u Hrvatskoj i regiji,u vrlo kratkom vremenu, pred Filmmusicorkestrom je i nastup u popularnoj bašti tuzlanskog  Narodnog pozorišta. Što očekujete od ovog koncerta?

-Bitno nam je da naš svaki nastup bude više od koncerta, da ljudima zaista stavi osmijeh na lica. Moglo bi se reći da pomalo njegujemo i multimedijalni pristup, jer želimo svakom pjesmom ispričati priču i uvući publiku u svijet filma. Najiskrenije, mi se stvarno dobro zabavljamo i uživamo na svakoj probi, a želja nam je da upravo tu atmosferu podijelimo i sa našim dragim slušateljima. Tuzlanski koncert u bašti Narodnog pozorišta, najljepšoj bašti u gradu koliko čujem, posebno je važan, iznimno važan. To je više od koncerta jer se događa u jednom od prvih teatara u BiH kojim su prodefilirali najveći glumci ovih prostora.  Važan je ovaj koncert jer se događa pred publikom koja se može pohvaliti da živi u gradu jednog Meše Selimovića, Ismeta Mujezinovića ili pak najvećeg glumca ovih prostora Emira Hadžihafizbegovića.Vjerujemo da će ovaj slatkiš od koncerta biti na veliko zadovoljstvo i tuzlanskoj publici baš kao i nama.

(rtv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*